marți, 25 august 2009

Gospodine pricepute

In tramvaiul 41, doua taranci (in sensul cel mai real al cuvantului) cu basmale si fuste, mirosind a branza, vorbeau repede, aproape mestecand cuvintele:

- Fai, ce ma enerveaza Vetuta!
- E proasta, stii ca nici macar paişpan nu stie sa faca?
- Da-o incolo de proasta!
- Nici macar paişpan - ca ce crede ea, ca se face usor? Doua ore sa faci un paişpan.

Intr-un tarziu, ma prind: pandişpan.

14 comentarii:

  1. Paispan, pandispan tot pe acolo :P Poate le era foame (tot de branza bineinteles)...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-era si mie foame. Dar m-am straduit destul de tare sa inteleg ce e ala :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. foaaaaaaaaa, sa nu va vina sa credeti: tocmai i-am cerut pe mess mamei reteta de paispan :)), ca vreau sa improvizez o prazitura cu prune :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Zazuza
    Sper ca ne faci si noua o poza, sa vedem cum ti-a iesit :-)
    Cred ca e ceva de genul: cate oua pui, tot atatea linguri de faina si de zahar + fructe sau cacao.

    RăspundețiȘtergere
  5. ei nu se poate! acum ca ma tot scald in latinisme ma bucur teribil cand descopar in arhaismele/regionalismele din limba romana cuvinte din italiana sau spaniola. pai pandispanul fiind pan de espana nu e normal lui pan sa ii spuna pay, cam ca pe aici?
    eu vreau lipiu cu prunde, ca la Saschiz, langa Sighisoara!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Monica
    Habar n-aveam de la ce vine pandispan :-)
    Lipiu cu prunde? Sau cu prune? Am fost la Saschiz, dar nu am mancat asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. cu prune, cu prundis sa-mi sparg dintii sa scriu grabita!

    e o placinta cu aluat subtire dospit, o crema din gris cu lapte, vanilie iar deasupra jumatati de prune. apoi la cuptor. o fi reteta pe net, cred.
    cred ca sasii faceau.in Sighisoara se gaseste la pizzeria aceea de la poalele Cetatii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Intre timp am gasit ceva pe net:

    "Se face din aluat de cozonac. La aroma aluatului, pe care îl facem în formă de turtă, punem deasupra un gem din prune uscate, amestecat cu smântână şi cu ou."

    Intr-adevar, ceva sasesc. Cand mai trec pe acolo, sigur incerc.
    Desi, la Sighisoara greu ma dezlipesti de Casa Cositorarilor cand e vorba de dulciuri :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. unde e Casa asta? ca vreau sa merg si eu data viitore cand ajung la Sighisoara! iar reteta suna delicios!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Casa Cositorarilor este langa Turnul Cositorarilor :-). Pe straduta de langa scara acoperita care urca pe deal.
    Iar lipiu incerc si eu in locurile indicate de Monica, cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Of, nu e corect fata de o biata cititoare pofticioasa sa deschida netu' la 8 dimineata si sa vada o discutie despre asa bunatati. :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa e, uite ca acum ca mi-am amintit nu mai am liniste, gandindu-ma la atatea bunatati.

    RăspundețiȘtergere
  13. Deci eu zic sa faci o pauza de 41. Se impune. Ca altfel, intr-o buna zi, ori te lasa nervii, ori o sa te vedem mancand salam si cerand retete de paispan :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. @mydudeness
    Ai recunoscut cu usurinta tramvaiul 41 in povestea cu paispanul :-)

    RăspundețiȘtergere