Nu obisnuiesc sa scriu aici despre filmele pe care le vad, insa pentru acesta (acestea) voi face exceptie.
"Amintiri din epoca de aur" este un film despre care s-a tot vorbit. Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la acest film ma simt inselata.
Nu pentru ca ar fi un film rau. Dar nu este suficient de bun.
Prima parte , "Tovarasi, frumoasa e viata!" este constituita din patru filmulete bazate pe legende urbane mai mult sau mai putin cunoscute. Legendele sunt graitoare pentru spiritul epocii, mai putin aceea a politricului zelos - din care nu am inteles nici care este legenda, nici care este poanta.
Impresia mea generala despre film este ca pare facut in graba, usor incropit, avand totusi la baza niste idei care meritau exploatate mai frumos si mai atent. Actiunea pare lungita inutil, iar filmului ii lipseste pe alocuri dinamica. Prea multe detalii menite sa descrie mai bine epoca tind sa acopere povestea si sa te indeparteze de actiune.
Totusi, merita vazut atat pentru trei dintre povesti, cat si pentru finalurile destul de bine conturate.
In schimb a doua parte, "Dragoste in timpul liber" m-a dezamagit. Povestile nu pareau sa aiba cap si coada, personajele nu erau toate credibile, iar ultima poveste nici macar nu are loc in epoca respectiva, deci nu inteleg ce cauta in film ("Legenda curcanului zburator").
Va recomand totusi sa vedeti filmul, pentru ca are darul de a ne aminti de unde am pornit in urma cu 20 de ani.
Voi l-ati vazut? Ce parere aveti?
11 comentarii:
De cand vreau sa le vad! Eu am ideea asta: trebuie sa sustin cinematografia nationala, asa ca vreau sa platesc pentru a vedea filmele acestea :D Pana acum, n-am reusit inca sa ajung, dar ma bucur ca ai scris despre asta ^_^
Daca inainte de '89 regizorii romani faceau numai filme incomprehensibile, pline de simboluri absconse (unele de 2 bani), acum regizorii nostri au alta pasarica: filmele despre "inainte de Revolutie". Eu chiar nu inteleg incapatanarea asta cu care se fac filme despre o perioada pe care am urat-o cu totii. De ce nu putem face si noi filme misto ca alti europeni - spaniolii, de exemplu - filme de dragoste, comedii, drame, whatever, numai sa fie niste filme normale fara comunisti si epoca de aur...
@Misaki
Le-am vazut pe amandoua la cinema Studio. E bine, ca-ti aminteste inca de la intrare de vremurile acelea. Si nu ma refer la expozitia cu uniforme de pionier, ci la atmosfera de cinematograf de atunci.
@teampit
Pe mine nu ma deranjeaza subiectul, dimpotriva. Cred ca merita sa fie tratat mai bine.
In schimb, un film romanesc excelent, care nu are legatura cu perioada comunista, este Restul e tacere.
pe mine filmele romanesti ma deprima. mi se pare ca toti minunatii nostri regizori s-au blocat, ca intr-o balta de superglue, in perioada de dinainte de revolutie. mi se pare ciudat, mai ales ca au trecut niste ani de atunci, si sincer, nu inteleg obstinatia cu care povestesc despre niste chestii absolut oribile. cel putin, ar putea trata situatia cu umor, dar neah, mai bine sa ne deprimam :|. lipsa de imaginatie si inspiratie.
@Zazuza
Filmul este o comedie. Trateaza cu umor subiectul, mai ales in prima parte.
vaaai, îndrăznești să-l critici pe mungiu? adică te ridici împotriva generaţiei de aur a regizorilor români? vrei să devii o proscrisă? păi, draga mea, dacă scriai aşa ceva pentru ziarul TIFF-ului, erai demult pusă la zid. iar anca grădinariu ar fi tras prima. :D :D
lăsând gluma la o parte, îţi dau dreptate. filmul nu e cine ştie ce realizare. pe mine o parte dintre filmulete m-au chiar plictisit. partea proasta e că, de când cu premiile lui mungiu, porumboiu and staff, nu mai poţi critica niciunul din filmele lor, pt că eşti privit ca de pe altă lume. au ajuns un fel de dumnezei ai cinematografiei româneşti. nu zic că nu sunt talentaţi, dar mai dau şi rateuri. ca să nu mai zic că au rămas ancoraţi în proiect: comunism şi numai comunism. de plict.
iar nae caranfil rulz! de departe! :)
@Laura
Deci mi-am ratat sansele sa scriu pentru ziarul TIFF-ului :-))
complet și irevocabil :D
Şi o mică inadvertenţă: la un moment dat, în partea a doua, apare cometariul lui Ilie Dobre la radio la un meci de fotbal. Şi se aude că e vorba despre jucătorul Robert Ilyes. Surpriză:Robert Ilyes (n. 4 februarie 1974) este un fotbalist român. A debutat în Liga 1 în meciul NC Foresta Suceava - FC Argeş Piteşti 1-2 pe 02.08.1997 .
@Ioan Ivascu
Din pacate, multe inadvertente, mai ales in partea a doua. La fotbal si la masini nu ma pricep, asa ca nu obsev lucrurile astea :)
Mi-a mai spus cineva ca apare o Dacie cam noua undeva...
Trimiteți un comentariu