Inspirata din comentariile de la aceasta postare a lui Miss Zebra, mi-am adus aminte cateva lucruri legate de copiii din ziua de azi si obiceiurile lor culinare.
Trei studii de caz:
1. Un cunoscut se plange ca fiul sau nu mananca mancare gatita, mai degraba moare de foame daca nu primeste cartofi prajiti si carne prajita sau hamburgeri. Este insa foarte cooperant atunci cand este dus la McDonald's.
Ma intreb: de unde stie copilul sa manance prajeli? De unde stie copilul de McDonald's?
2. O amica imi spune ca fetita ei nu bea niciodata apa (!?!), pentru ca spune ca o doare burta de la apa (da, sigur!). Nu bea decat suc. Si parintii o cred si ii cumpara suc. Rareori o conving sa bea ceai.
Imi vine mereu sa o intreb cand o aud: Cine i-a dat copilului sa bea suc? S-a trezit inca de cand a trecut de la lapte la hrana solida si lichide diverse si a zis: "pe mine ma doare burtica, vreau suc"?
3. O colega preocupata de alimentatia sanatoasa isi hraneste fetita conform principiilor acestui tip de alimentatie (fara prajeli, fara grasimi, fara multe dulciuri etc). Acum cateva saptamani, invitata de o colega de la gradinita, fetita a mers la aniversarea acesteia la Mc Donald's. A refuzat mancarea de acolo, declarand ca " i se pare scarboasa".
Sunt convinsa ca nu trebuie sa comentez prea mult, ati inteles ce vreau sa spun.
Cam ce te astepti tu, ca parinte, sa manance copilul? Mananca ceea ce il inveti sa manance si ceea ce te vede mancand. Mananci prajeli si dai iama prin fast-food? Asta o sa manance. Ii dai suc? Asta o sa bea. Il hranesti sanatos? Asa o sa-i placa.
Majoritatea copiilor refuza sa manance fructe. Mi se pare si normal, pentru ca nevoia lor de dulce a fost crescuta in mod artificial cu dulciurile din comert, un fruct nu mai face fata dorintei lor de dulce. Legumele sunt ocolite cu strasnicie, pentru ca nu fac parte din cultura fast-food. Cartofii prajiti, hamburgerii si pizza sunt singurele valori ale acestei lumi alimentare in declin.
M-am saturat de cei care sa plang de obiceiurile alimentare ale copiilor lor, pentru ca majoritatea sunt vinovati de a le fi dat un prost exemplu.
11 comentarii:
La studiul de caz 1 eu as lasa copilul sa moara de foame pana i-ar veni mintea la cap. La studiul de caz 2 eu as lasa copilul sa moara de sete pana i-ar veni mintea la cap. Totusi sper sa nu ajung vreodata cu copiii mei (perfecti bineinteles, ca doar asa ne-am inteles) in vreunul dintre cele doua cazuri, ci sa trag invataminte din studiul de caz 3 :P
Am auzit azi la radio rezultatele unui studiu (din acelea cum ii plac Iuliei) conform caruia daca un copil este obez exista sanse foarte mari ca el sa devina un "om mare" obez. Uau! Ce descoperire! Pai de ce o fi obez cand e mic? Oare nu pentru ca mananca si bea porcarii? De ce ar crede cineva ca isi va schimba alimentatia odata ce creste, din moment ce asa a fost obisnuit?
Ah, nu ma provocati, ca acu' citez din memorie niste studii care atesta ca gradul de inteligenta e invers proportional cu numarul de vizite la fastfood... ;)
...sau sunt vinovati de a nu sti sa gateasca :)
@Morticia
Haha, imi plac mult solutiile tale pentru studiile de caz 1 si 2. Iar daca am fi parinti denaturati, am lasa-o pe aia mica sa moara de foame pana cand mananca Mc si isi cere scuze ca a zis ca e scarboasa mancarea :-))
@Teampit
Ba te provocam :-)), mai ales daca mai avem ceva argumente in plus.
@Gherman
Atunci sa nu se planga :-)
Acum serios vorbind, persoana de la cazul 2 tine lectii mai tinerelor amice despre rolul femeii la cratita. Dar ma rog, ea e vinovata cu sucurile...
Obiceiurile alimentare proaste se mostenesc de la parinti. De obicei toata familia are probleme cu alimentatia. Rar vezi o mama pe strada cu un copil obez! PARINTII SUNT DE VINA!
@ Morticia: am o prietena care a procedat asa: progenitura ei invatase prostii la gradi, si a facut nazuri acasa. Ce a facut madama? I-a luat farfuria din fatza si a trimis-o la culcare nemancata. Ghici cine mananca acum toate legumele? Da, progenitura, datorita faptului ca maica-sa are tarie de caracter.
@ gherman: da, sa stii ca ai dreptate! daca personajele gatesc cu rantasuri, asa se intampla...
@simioncristian
Da, de cele mai multe ori problema vine din familia. Educatie alimentara, sa-i zicem.
Eu cred ca exista totusi cazuri cand ar trebui consultat si un doctor, daca sunt anumite alimente pe care un copil refuza sa la manance sau face urat cand le mananca. Adica,ar putea fi vorba de o alergie sau o intoleranta la alimentul respectiv (nu trebuie neaparat sa se umple de bube sau similar). Spun asta in cunostinta de cauza, eu am intoleranta la lapte fiert, mama nu a stiut asta si m-a obligat sa tot beau lapte pana cand s-a convins ca reflexul meu esofagian era mai tare decat ea. Si am trecut la lucruri placute si tolerate: iaurt!
@Miss Zebra
De intoleranta la lapte am mai auzit, dar la apa nu prea. Sucurile nu sunt facute tot cu apa?
Si oricum, sa o duca la doctor, ca aud povestea asta deja de niste ani si la doctor tot n-a dus-o.
Trimiteți un comentariu