marți, 30 iunie 2009
O viata impartita in doua
Dupa decembrie '89 mi-am dat seama ca faceam referire la evenimentele din viata mea in functie de doua perioade: inainte si dupa revolutie (sau ce-o fi fost ea). La fel ca si viata mea, vietile celorlalti au fost astfel impartite in doua.
Cititi aici cum l-am intalnit eu pe Ceausescu.
sâmbătă, 27 iunie 2009
Amintiri dintr-o copilarie frumoasa
vineri, 26 iunie 2009
Despre egalitate
miercuri, 24 iunie 2009
O geanta pregatita pentru orice
marți, 23 iunie 2009
Vestile bune circula cu repeziciune prin Bucuresti
Later edit: da, stiu ca este un titlu urmat de un subtitlu; poate mai multa grija in alegerea si potrivirea acestora nu as strica.
Ca sa nu ne trezim cu situatii neplacute, pentru asa cum zice Alexandru, "karma is a bitch" :-)
A doua veste buna se adreseaza nostalgicilor. Mai stiti vremurile in care formatii precum Azur si Albatros faceau deliciul poporului? Ei bine, pe atunci nu stiam inca ce inseamna manele. Am ascultat acum celebra "Mona" si mi s-a parut... sa zicem tolerabila, in comparatie cu ce se aude azi.
Ei bine, celebra formatie Azur revine pe scena, cu sprijinul OTV (ce surpriza!), se anunta un concert magnific... pentru nostalgicii inceputurilor manelizarii Romaniei.
Pentru cei mai tineri dintre noi, Azur si Albatros cantau ceea ce as putea defini ca "proto-manele" prin anii '80.
Nu va bucurati de asa vesti bune?
duminică, 21 iunie 2009
Un bucfest, doi bucfesti
Mai ales cand eram studenta, anul se impartea in functie de Targul de Carte din mai si de Gaudeamus.
Imi amintesc si acum etajele Teatrului National, pline de standuri, de cititori si fara niciun pic de aer. Si intotdeauna, o caldura sufocanta.
Din fericire, ultimii ani au adus spatii mai generoase, o impartire mai buna a spatiului si o mai buna aerisire (ca tot citeam aici despre drepturile animalului din noi - cred ca-l avem inclusiv pe acela de a putea respira atunci cand mergem undeva).
Ca sa fiu sigura ca nu pierd nimic, am fost vineri la targ si m-am intors acasa cu o plasuta de carti. Astazi am mers pentru adevaratele cumparaturi, am ajuns acasa cu doua plase de carti. Caci asta-mi place la aceste targuri (mai ales anul acesta, editurile s-au adaptat mult mai bine crizei decat alte sectoare economice): preturile te fac sa simti ca a meritat efortul de a merge pana la Romexpo. Imi mai plac si alte lucruri, cum ar fi posibilitatea de a vedea si cumpara carti care nu exista in librarii - carti straine sau de la edituri care nu au ajuns sa distribuie si in Bucuresti.
De exemplu, de la un stand (nu as putea sa va spun care, dar nimic cunoscut), am cumparat o carte de fotografii tiparita in 1980, la editura Pont Neuf din Paris. cartea se numeste Mediterranee, are fotografii facute de Aldo di Mallo in anii '70 in Maroc, Grecia, Sicilia. Fotografii foarte interesante, de altfel. Cartea asta era intr-un cos cu alte carti ingalbenite de vreme - carti de retete, carti de fotografii, si multe altele.
La Humanitas se lansau carti pe banda rulanta, se imparteau autografe si, ca de obicei, era cel mai aglomerat stand din tot targul.
Am vazut ca se lansa si Atlasul de Mitocanie Urbana (nu stiu la ce editura) - 35 de RON (pret de targ, banuiesc), si dintr-o data mi s-a facut cam lehamite. Adica am inceput sa vad treaba asta ca pe o gaselnita desteapta de marketing. Da, cat era pe mail si la Radio Guerilla pe site era distractiv. Ineficient, dar distractiv. Sa-mi cumpar insa o carte in care scrie ceea ce noi stim deja? O carte al carei public tinta este exact populatia saturata de pitzi si cocalari? Pai cu ce ma ajuta? Nu citesc nimic nou, pe ei nu-i schimba nimeni.
In prima poza de mai jos il vedeti pe Liviu Mihaiu la lansare, iar in spatele sau doua exemplare de pitzi si cocalar, expusi marelui public. Ideea asta mi s-a parut simpatica.
Am ajuns si la un stand de ochelari cu gaurele- cititi aici mai multe detalii, care erau promovati si prin afisul de mai jos. Nu am cunostinte prea profunde de gramatica, dar mi se pare ca propozitia asta nu prea suna romaneste: "Va este important sa aveti vederea clara?".
Unii dintre voi poate-si amintesc o carte despre care am vorbit la un moment dat. Este vorba despre "Confesiunile unui cafegiu" de Gheorghe Florescu. Ei bine, am avut surpriza sa-l intalnim pe dl. Florescu si sa stea de vorba cu noi. Este o persoana simpatica si comunicativa, am facut o gramada de poze - inclusiv cu aparatul sau, caci dorea sa aiba amintiri cu noi. Ceea ce nu a facut decat sa ne bucure foarte mult. Va recomand o data in plus sa-i cititi cartea.
Nu peste tot era la fel de animat, asa ca la un stand se incinsese un mic fotbal cu balonul:
Intr-un final, cand am vrut sa plecam, iesirea era blocata de un cititor mai special:
Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.
vineri, 19 iunie 2009
Imobiliare
In primul rand ca in seara asta m-am grabit sa ajung acasa ca sa ne vedem cu un agent imobiliar, care trebuia sa ne arate un apartament. Iar agentul imobiliar pur si simplu nu a aparut. Nici nu a venit, nici nu a sunat. Dar intamplarea asta nu face decat sa intareasca impresia ca multi dintre acesti agenti imobiliari sunt niste nesimtiti.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti atunci cand va cautati o locuinta este ca anunturile nu sunt reale (de cele mai multe ori). Suni si apartamentul "tocmai s-a dat", dar iti recomanda agentul un alt apartament, ceva mai scump decat in anunt si intr-o zona mai proasta. Ai putea crede ca e doar o intamplare, dar cand acelasi lucru se intampla de cateva zeci de ori, dati-mi voie sa va spun ca este teapa. Te ademenesc sa suni ca sa-ti vanda ceva mai scump si mai prost. Probabil asa se fac vanzarile in Romania si sunt suficienti fraieri care musca momeala.
Apoi, descrierea apartamentului (desi, poate ar trebui scris separat despre asta) poate fi extrem de inselatoare. Intotdeauna, agentul iti spune ca este o ocazie extraordinara, ca mai are un cumparator in stand by si ar fi bine sa te grabesti. Mai ales ca incepe sa miste piata si cresc preturile. Si deja au inceput sa se dea din nou credite. Si are clienti garla.
In plus, te trateaza de parca banii pe care-i ai s-ar putea intinde ca pelteaua. Cam in ce suna vreti sa va incadrati? In X euro. Aaa, am oferta perfecta pentru dvs, 4/4 fara imbunatatiri, langa parc, suma este Z (unde Z = X + 6000 de euro). Ca vorba aia, ce conteaza o diferenta de 6000 de euro? Doar bani se gasesc pe toate drumurile.
Sa nu uitam de geografie. "Am un apartament la Favorit" inseamna pe langa Piata Moghioros (adica doua statii de autobuz mai incolo), eventual cu vedere directa catre piata.
Ei bine, in conditiile astea eu zau ca nu pricep de ce trebuie sa-i mai platesc si comision, in cazul in care reusesc sa gasesc ceva care-mi place. El este platit de vanzator sa-i gaseasca un cumparator. Eu sunt cumparatorul, m-a gasit (de fapt, eu l-am gasit pe el), sunt rezolvarea problemei lui. De ce trebuie sa-l platesc? Stiti cat este comisionul? 3% din valoarea de vanzare a locuintei. 3% plateste cumparatorul (de ce oare, nu stiu), 3% plateste vanzatorul. Adica agentul isi ia la fiecare tranzactie 6%. Nu e cam mult? Stiu ca sunt si agentii la care acest comision este negociabil, dar suma de pornire mi se pare imensa.
Mai ales ca nu te mai suna inapoi, de multe ori. Mai ales ca te trateaza de sus. Mai ales ca nu vin la intalnirile stabilite. Mai ales ca mint cu nerusinare.
Ce nu-mi explic este cum de mai au tupeul sa se poarte asa in perioada asta, cand oricum vanzarile de locuinte au stagnat si nu gasesti clienti pe toate drumurile. Pe criza asta ar trebui sa isi trateze potentialii clienti cu manusi, nu sa-si bata joc de ei.
Poate ca exista si agenti imobiliari corecti, nu zic nu. Dar eu nu i-am descoperit inca. De saptamani intregi dam numai peste mincinosi, neseriosi, neatenti la nevoile clientului.
Apropo, stiti de vreun apartament de 2 camere de vanzare in Dr. Taberei, in zona Dr Taberei 34 - Favorit - Orizont? La un pret rezonabil?
Ca daca nu, tare mi-e ca o sa platesc chirie multa vreme de acum inainte.
Din panseurile lui Gâgă
Si pentru ca mi se intampla mereu sa ma intalnesc cu cate cineva in bloc despre care nu as putea spune daca mi-e vecin sau e doar in vizita, am emis urmatoarea gandire adanca:
Intr-un bloc din asta comunist cu 10 etaje stau 100-200 de oameni, daca nu mai mult. Pe vremuri, o asemenea populatie avea un sat, in care toata lumea se cunostea cu toata lumea.
In schimb, acum locuim la maxim 10-20 de metri unii de ceilalti si nu ne cunoastem.
La cat de intimi ajungem sa fim intr-un bloc, mereu cu un perete/ o opdea/ un tavan in casa vecinului, este curios ca de multe ori nu ne recunoastem atunci cand ne intalnim. Adica, eu il aud pe vecinu' de sus cand urineaza, dar nu am habar cum arata. Stiu ce gateste vecina de mai jos, dar nu o recunosc pe strada. Ii aud pe vecinii din dreapta cand fac sex, dar... ma rog, pe ei ii stiu, ca ne mai intalnim pe hol.
Ceea ce vreau sa spun este ca societatea moderna ne ofera ocazii de neuitat: de a afla totul despre cei din apropierea noastra fara a-i cunoaste de fapt.
Na, ca v-am zis si panseul meu!
joi, 18 iunie 2009
La metrou poate fi interesant
Ca sa nu credeti ca numai in RATB se intampla lucruri interesante.
Vine o colega de-a mea astazi cu o fata scarbita la serviciu. Si ne povesteste
ce a vazut ea la metrou.
Metroul liber, colega incantata ca a gasit loc. Pe randul de scaune de vizavi,
o domnisoara bine imbracata se apuca sa manance. Nimic rau in asta, se gandeste
colega mea, nu o fi apucat sa manance acasa.
Dupa aia scoate o sticla de suc si bea. Nimic rau in asta, se gandeste colega
mea, dupa ce mananci este normal sa bei ceva.
cam cinci minute si e cu tot registrul: scos muci, admirat... mai departe nici
nu am mai vrut sa stiu. Pana la urma, nimic rau nici in asta... poate nu o fi
apucat sa o faca acasa. Mai ales ca fata avea un aer foarte natural, acelasi cu
traiesti este casa ta. Iti poti permite orice?
miercuri, 17 iunie 2009
Sa ne culturalizam
marți, 16 iunie 2009
Un interviu...
In tramvaiul de dimineata, toti avem un singur gand...
luni, 15 iunie 2009
duminică, 14 iunie 2009
In anii '30
Asa trebuie sa fie oare? Asta este varsta intrebarilor, a nesigurantei?
In plus, ma enerveaza la culme ideea ca am peste 30 de ani. De fapt, nu varsta actuala ma deranjeaza, cu faptul ca peste vreo opt ani va voi vorbi despre anii' 40 ai vietii mele. Vor fi oare caracterizati de frustrari, regrete, amaraciune si furie, asa cum am vazut la cineva? Sau voi fi ani senini, in care ma voi bucura de realizarile mele?
Imi amintesc ca eram copil si imi doream sa fiu om mare; eram adolescenta si abia asteptam sa fiu "pe picioarele mele", apoi am ajuns pe picioarele mele si regret anii copilariei (nu si ai adolescentei- de ce oare?).
Exista si o parte pe care as nota-o la lucruri pozitive, daca uneori nu ar fi insotita de o lipsa de respect deranjanta. Sa va explic, va dau cateva exemple:
- acum mai multi ani, pe vremea cand eram profesoara, am fost data afara din cancelarie in prima zi de scoala de catre o colega in varsta. Mai exact, am fost trimisa la clasa si mi s-a explicat ca locul acela este rezervat numai profesorilor. Abia ajunsa pe culoar am reusit sa-i explic ca eu, de fapt, sunt profesoara.
- anul trecut, mergeam spre serviciu impreuna cu o colega mai mare decat mine cu un an. La coltul strazii, cativa baieti "draguti" incercau sa ne agate: "Si, mergeti la scoala, fetelor?"
- ma intalnesc in fiecare dimineata cu noua femeie de serviciu de la mine de la bloc. Eu ii zic "Buna dimineata!", iar ea imi raspunde "Buna dimineata, papusa!". La fel mi-a raspuns, azi de dimineata, o vecina in varsta.
Concluzia? Nu am, va las pe voi. Eu ma ocup cu intrebarile, dilemele, nesiguranta.
O mana de ajutor
Alina Gache, mamica unei fetite de 5 ani, a fost diagnosticata cu cancer la ficat. Cum in Romania nu i se dau sanse de supravietuire, solutia cea mai convenabila se afla intr-o clinica din Austria, unde operatia costa 40.000 de euro. Banii trebuie stransi in cel mai scurt timp, intrucat tumorile se extind rapid. Informatii despre acest caz gasiti aici, aici, aici si pe multe bloguri.
Alina Gache
BRD sucursala Marie Curie
CONT RON: RO26 BRDE 441S V618 9773 4410
CONT EUR: RO95 BRDE 441S V618 9829 4410
Un cont Paypal aici.
vineri, 12 iunie 2009
Arma secreta
joi, 11 iunie 2009
Liber la impiedicat
O familie de vis
Stateam eu un autobuz fericita ca am gasit loc. Se urca o familie - mama, tatal, un baiat de vreo 10 ani si un bebelus. Toti, cu exceptia bebelusului, grasi.
Mai erau doua locuri libere, asa ca s-au asezat, logic, conform bunului simt: cei doi "barbati ai familiei" jos, in timp ce mama a ramas in picioare. Tatal il tinea pe cel mai mic membru al familiei in brate (macar atat) si statea chiar pe scaunul de langa mine, undeva in spatele autobuzului. Mama si-a gasit un loc de stat in picioare pe la mijloc (avea si caruciorul). Bineinteles, nevoia de comunicare era imperioasa. Asa ca au inceput sa vorbeasca - ea de la mijlocul autobuzului, el din spate. Noi, ceilalti, martori fara voie.
La un moment dat, ea se uita cam ingrijorata in niste plase pe care le avea sub carucior si zice: "Am luat doar 15 snitele, or fi de ajuns?". Eu deja mi-i si imaginam pe cei 3 membri ai familiei care puteau manca hrana solida ingurgitand cate cinci snitele fiecare. Baiatul cel mare s-a gandit probabil la fel, asa ca a intrebat, plin de pofta: "15? Pai da-mi si mie unul acum!". Din fericire, s-au dovedit greu de despachetat, pentru ca ma si gandeam cu groaza cum ne vom umple cu totii de grasime si miros de prajeala, in plina canicula.
La un moment dat, baiatul a vrut sa ia bebelusul in brate, asa ca tatal a ramas tolanit pe scuan langa mine, fara nicio ocupatie, in timp ce sotia lui statea in continuare in picioare. Ea a observat ca celui mic ii curgea nasul, asa ca a scos un servetel umed, pe care l-a trimis pana la baiatul cel mare, cu ajutorul pasagerilor, din mana in mana. Si de parca nu era deja destul de scarbos, baiatul i-a intins tatalui servetelul, dupa ce il stersese pe cel mic la nas, iar tatal s-a sters, cu acelasi servetel, pe fata.
Scarbos! Ma ingretosasem ingrozitor, mai ales ca statea chiar langa mine si aveam senzatia ca la o frana mai brusca aterizeaza peste mine, cu amestecul lui de muci si sudoare.
Din fericire au coborat la prima statie, iar eu am ramas scarbita, dar usurata, la mine pe scaun.
miercuri, 10 iunie 2009
Tot din autobuz
El: Da, e aprope gata.
Ea: Ia uite, au adus si scarile rulante.
El: Unde? A, le-au lasat in curte. Ce scrie pe ele?
Ea (silabisind): Schiii-ndler.
El: Schindler? Astia sunt evrei.
Ea (mirata): Evrei, de unde stii?
El: Pai nu stii filmul ala, Lista lui Schindler, nu era cu evrei?
Ca sa intelegem...
Eram in autobuz (va spun, zilele astea am auzit tot felul de lucruri, cred ca o sa mai revin si cu alte povestiri) si langa mine a avut loc urmatoarea conversatie, intre un el si o ea:
Ea: - M-a sunat Anisoara, a luar Marcel sala si intreba daca poti tu...
El: - Ce sa pot? Sa-i aranjez ceva?
Ea: - Da, ma intreba daca poti tu vorbi cu Vasile
El: - Mai, da' esti proasta! Nu ti-am zis ca nu aranjeaza decat pentru aia care au facut scoala cu el?
Ea: - Da, numai pentru aia? Si nu-l poate ajuta si pe Marcel?
El: - Pai sa se duca sa-l aranjeze instructorul lui. Ca asa merge treaba: fiecare isi aranjeaza cu instructorul lui.
Ei, acum este mai clar de ce unii nu stiu sa semnalizeze cand schimba banda? De ce altii ignora trecerile de pietoni si culoarea semaforului? De ce se baga in depasiri periculoase si de ce sunt atatea accidente?
Ceea ce m-a socat insa cel mai tare este ca nimic din tonul acestei conversatii nu arata ca este vorba despre ceva anormal. Discutia se purta in gura mare, in autobuz, iar cei implicati considerau absolut normal sa se procedeze asa... doar ca dupa niste reguli: fiecare instructor "aranjeaza" pentru elevii lui. Aici nu incape discutie!
Bineinteles ca este vorba doar despre o parte dintre soferi. Si eu mi-am luat permisul "pe bune", ca si multi altii. Numai ca siguranta tuturor (automobilisti sau pietoni) nu depinde doar de cei care si-au luat permisul "pe bune", ci si de cei care au dat spaga pentru asta.
* Numele reale au fost inlocuite... pentru ca nu mi le amintesc. Am fost prea socata de discutie.
marți, 9 iunie 2009
Bucuresti - my kind of town
Tot intr-un comentariu lasat pe blog, altcineva mi-a dat de inteles ca iubeste Bucurestiul, spre deosebire de mine.
Il iubesc? Il urasc? Am de ales, pot sa nu-l iubesc? Si am de ales, pot sa nu-l urasc? Ca in orice relatie pasionala, granita dintre dragoste si ura este una foarte subtire.
M-am nascut in Bucuresti si multe dintre amintirile mele dragi sunt aici. Copiii de pe alee, joaca pana la caderea noptii, intrerupta de bunicile care ne chemau la masa, scoala de la colt - toate fac parte din mine si au avut loc in Bucuresti.
Toate evenimentele normale sau mai putin normale din viata unui om: scoala, '89, golanii (cei de la Piata Universitatii), mineriade, liceul, amoruri de liceu, facultatea, relatii pierdute, relatii castigate, bucurii, dezamagiri, impliniri - toate s-au intamplat in Bucuresti.
Pe de alta parte: mizerie, mitocanie, agresivitate, prost gust, galagie, hotie - toate acestea caracterizeaza Bucurestiul poate mai mult decat alte orase din Romania. Asadar, am oare de ales, pot sa nu-l urasc?
Ceea ce nu-i poate contesta insa nimeni acestui oras este faptul ca il el nu te plictisesti niciodata.
Un drum pana la paine este suficient pentru a mai descoperi ceva: un vecin mai special, o muzica noua, un gunoi nou, o reclama noua. Apropo, mai stiti cum arata magazinul Unirea, pe sub reclame?
Daca mergi cu masina, iar nu te plictisesti. Intotdeauna, vecinii de trafic vor avea grija sa-ti mentina atentia treaza. Daca esti iubitor de spectacole, din fericire sunt suficiente teatre si manifestari culturale.
Reclamele de pe cladiri, planurile primariei, pasajele care se construiesc sau se inchid, noaptea muzeelor, bordurile, parcarile (mai exact, lipsa lor), spectacolele de teatru in strada, concertele in aer liber, parcurile in care copiii stau la coada pentru a se da in leagan, bucurestenii de toate provenientele (oameni, caini, pisici, sobolani, vrabii, mierle, ciori, porumbei) - toate acestea alcatuiesc un puzzle din care rasare, mandru Bucurestiul - my kind of town, cel in care niciodata nu te plictisesti.
Flavius ne-a aruncat manusa, propunandu-ne sa scriem cate un articol despre orasele in care traim. Povestea intreaga a acestei initiative o gasiti aici.
Va provoc si eu pe voi acum la acelasi exercitiu ma refer aici la toti cei care intra pe blogul acesta (Flavius, nu te superi, nu? Ma gandeam sa devina un fel de leapsa - mai altfel). Ce parere aveti?
luni, 8 iunie 2009
O plimbare in parc - fotoreportaj
"Cadru general: duminica dupa amiaza, zi de alegeri europarlamentare, canicula, lume multa, galagie, distractie. Pozitionare: parcul Drumul Taberei.
Chiar de la intrare aflam ca, mai nou, copiii se pot bucura de agrement calare.
Propriu-zis e vorba de un tarc circular de vreo 7-8 metri. Doi ponei, cu tot ce trebuie in dotare, dusi de capastru, fac toata ziua plimbari in cerc. Nu-i de mirare ca-s cam plictisiti, copiii sper ca se simt bine totusi.
Intregul parc e zguduit de galagie. Ce sa fie, ce sa fie? Din directia aia pare a veni zgomotul.A da, este una dintre formatiile acelea stupide despre care era vorba in postarea anterioara:
Locuitorii mai vechi ai cartierului, nu atat de celebri precum sahistii din Cismigiu:
Cei mai sictiriti de aglomeratie si scandal sunt maidanezii locului. Pentru ei distractia incepe mai pe seara. Cine nu crede, sa dea o raita noaptea prin parc.
In gara prichindeilor va invita imitatiile nereusite ale lui Mickey Mouse si Pluto. Ma intreb daca cei de la Disney pot cere drepturi de autor pe asa ceva. La cat de urat au iesit, cel mai probabil nu.
Noroc cu locomotiva decorate cu cristale svarovschi. Sau ce-or fi ele.
Ah, ce romantic! Zeci de barcute se plimba pe lac, e clar, parcul asta aspira la statutul de Cismigiu 2.
(Lady Io comenteaza: va arat eu in curand pe Romania, casa mea, si ce era pe fundul apei... romantic, nu gluma!)
duminică, 7 iunie 2009
O cultura a galagiei
Claxonatul, desi interzis in oras, este folosit cu mare arta de catre automobilistii exasperati de aglomeratie sau de alti soferi. Claxonul este probabil instrumentul prin care isi revarsa frustrarile asupra unui oras care deja inghite mult prea multe.
Daca vrei sa petreci o seara la taclale cu prietenii la o bere in oras, iti poti satisface pofta de bere, dar nu si cea de conversatie. Exista o strategie prin care clientii vorbaresti sunt alungati din restaurante: muzica pusa la maximum. Daca este insotita si de un fum gros de tigara, succesul este garantat. Pentru ca patronii de restaurante investesc mai degraba in instalatii performante de sunet decat in instalatii performante de aerisire, intr-o tara in care fumatul este un viciu generalizat.
Nici la nuntile prietenilor nu scapi de decibelii neprietenosi. Se pare ca exista o credinta generalizata ca asurzind invitatii acestia se vor simti mai bine.
Insa cel mai rau este in parcuri. Parcurile mari nu mai sunt de multa vreme oaza de liniste. In primul rand, nu prea mai exista parc mare fara un grup de peruani postati in poarta, care canta aceleasi melodii seara de seara. La fiecare sfarsit de saptamana, in parc trebuie sa se intample ceva. Uneori este miting electoral, cu aceeasi melodie revarsandu-se generos peste cartier de mii si mii de ori, intretaiata doar de discursuri si de sloganuri strigate in grup.
Altadata sunt spectacole destinate copilor. Teoretic destinate copiilor, majoritatea sunt niste formatii stupide, care lalaie niste rime penibile de genul "Am stat aseara pan' la unu si m-am invartit ca nebunu' ", "de dorul tau eu ma sfarsesc si pe tine te iubesc", "esti cea mai frumoasa fata, hai s-o facem iarasi lata". Acum, eu nu sunt mama si poate nu e cazul sa-mi dau cu parerea. Dar uite, cu mintea mea de acum sunt sigura ca niciodata nu mi-as duce copilul sa asculte asemenea porcarii sinistre.
Dar asta nu e tot, cei care sufera nu sunt doar cei iesiti la o plimbare in parc. Imaginati-va ca locuiti in apropiere. Soseste sfarsitul de saptamana, va planificati marea leneveala. Dar ce se-aude din parc? "Vreti sa va distrati?", "Daaaaa!", "NU va aud, vreti sa va distrati?", "Daaaaaaaaaaa!". Dupa ce repeta de cateva ori iti vine sa te dai jos din pat si sa te duci la imbecilul de pe scena si sa-i zici: "Nene, vor sa se distreze, i-am auzit eu de acasa."
Dar aici nu se incheie spectacolul. In functie de primar, in parcul din apropiere pot canta formatii de muzica populara, manelisti, Al Bano, Boney M sau alti artisti pusi de multa vreme la naftalina. Stai acasa, in pat, blestemand ziua in care ai citit anuntul in ziar "Vand apartament 2 camere, zona linistita, vedere spre parc". Ce frumos si poetic parea totul in acea zi! Iar acum nu te gandesti decat la acte de violenta legate de parc. Vine seara si se incheie petrecerea. Se mai aud doar peruanii si dintr-o data iti devin simpatici. Pana la urma, sunt melodiile pe care le auzi seara de seara, este deja reconfortant, dupa o zi de odihna la umbra decibelilor.
Dar cultura galagiei nu se opreste aici. Am remarcat ca romanii (chiar si eu) vorbesc foarte tare. Daca esti undeva, departe de Romania, si auzi de departe niste voci, poti fi sigur: sunt romani in apropiere. Am remarcat ca multi dintre noi au senzatia ca acest vorbit tare, insotit de un ras cu hohote zgomotoase reprezinta o masura a distractiei si a relaxarii. De fapt, de cele mai multe ori reprezinta o masura a nesimtirii.
Ce demonstreaza asta despre noi, ca popor? Nu stiu. Dar sigur este ca aceasta galagie generalizata contribuie la nebunia noastra colectiva si face parte din ea.
sâmbătă, 6 iunie 2009
O nebunie de autobuz
Omul din carucior incepe sa recite poezii (caci se recomanda poet), in timp ce insotitoarea sa strabate autobuzul si cere bani. Dupa doua statii vor sa coboara. Ei, coboara rampa daca poti, ca lumea se bulucea sa intre fara sa astepte sa coboare cineva. In fine, coboara, iar omul din carucior incepe sa-i injure ca la usa cortului pe cei care urcasera fara sa le pese ca vrea sa coboare.
Un om de langa noi i se adreseaza maica-mii: " Ei, la noi acolo in Otopeni pe astia (era vorba despre tigani, cel din carucior fiind tigan) ii batem daca fac figuri. Ne strangem in grupuri de 13-14 oameni si-i batem de se p... pe ei". Eu tac. Mama da din cap politicoasa. El continua: "Lucrez la o societate de paza, acolo la Otopeni, acolo chiar ieri l-am batut pe unul care incercase sa bage cutitul in noi". Ma uit la el, o fata de om cumsecade, micut si cu burtica, are niste ochi de un albastru intens, cum nu am mai vazut vreodata.
Continua sa vorbeasca, usor peltic si fara nicio noima. Mama este prea politicoasa sa-l repeada. Imi dau seama ca este nebun. Ma uit pe fereastra si ma gandesc la altceva. Printre ganduri, mai razbate vocea lui pana la mine: "Am avut un Logan, dar mi s-a stricat... si acum am de platit 700 de RON... Dar mai bine imi iau masina de teren, cum au si baietii de la mine de la unitate... Uite, asta cu masina care trece, il cunosc, este de la ambasada, sa-i fac cu mana, vezi, are numar de corp diplomatic... Si avem acolo multe masini de teren... Si daca va uitati seara la televizor o sa-i vedeti, sunt baietii mei... Noi suntem acolo... Si atunci i-am zis ca... Eu nici nu-mi cumpar mancare de aici, ma duc in Bulgaria... Cam la trei saptamani gata, trec frontiera si ma duc si-mi iau mancare... se trece acum frontiera uite asa... nici nu se mai uita la ttine... si ce marfa... oricum, cred ca-mi iau o masina de teren, ca nu se mai poate..." Continua sa vorbeasca si sa vorbeasca. Mama, usor exasperata, imi face semn sa coboram. El continua sa-i vorbeasca: "A, coborati... Sa veniti aici pe 26 august, o sa ma vadeti si pe mine, defilez impreuna cu baietii mei".
Of, in sfarsit, am coborat. Cu gandul la nebunul vorbaret, imi dau seama ca am fost norocoase, macar era inofensiv.
Imi amintesc ca acum cateva luni, tot in autobuz, un alt nebun incepuse sa vorbeasca singur (despre politica, am remarcat ca este un subiect predilect pentru nebuni), apoi scosese un cutit si incepuse sa-l invarta amenintator in aer. Nu stiu cum s-a intamplat, dar chiar atunci mai urcase o nebuna in autobuz. Nebuna a inceput sa-l injure pe nebun. Nebunul pe nebuna. El avea un cutit in mama... Toata lumea se lipise de scaune, fara sa indrazneasca sa spuna nimic. Pana la urma au coborat, unul pe la scara din fata, celalalt pe la scara din spate si au continuat sa se injure in statie.
Ei bine, macar nu ne plictisim in autobuz, mai ales ca-mi mai uit cartea acasa uneori.
vineri, 5 iunie 2009
Reclamati, reclamati, reclamati!
joi, 4 iunie 2009
Vreau sa fiu mare!
miercuri, 3 iunie 2009
Bucuresteni si bucurestence
Papusarii
Cu riscul de a va plictisi putin, astazi vreau sa va prezint oamenii din spatele papusilor uriase (sau mai exact, de sub papusile uriase).
Ganditi-va cum este sa aveti in spate o ditamai papusa de 4 metri inaltime, pe care sa o mai si manuiti si cu care sa dansati si sa alergati. Unele dintre papusi aveau si picioare, legate de pantofii papusarului.
Ceea ce m-a impresionat a fost zambetul permanent al acestor oameni, carora totusi oboseala li se citea pe fata. Se vedea ca sunt bucurosi si entuziasmati de ceea ce fac si de reactia publicului.
Cand e ultima oara cand ati vazut in Romania oameni incantati de viata si de ceea ce fac? Si cand ati vazut ultima oara oameni razand pe strada din tot sufletul, dansand si uitand de grijile care ne intuneca fetele si privirile si ne transforma in mici soldatei cenusii?