duminică, 21 martie 2010

Restaurante bucurestene: Pinar

Astazi inaugurez o rubrica noua: cronica de restaurante bucurestene. Nu va fi actualizata foarte des, pentru ca nu merg des sa mananc in oras. Insa atunci cand merg, va voi spune care este parerea mea despre locul respectiv. Aceasta rubrica nu este platita, nu este o reclama, contine doar parerile mele.

Primul pe lista mea este un restaurant cu specific turcesc: Pinar. Aflat la intersectia dintre str. 13 septembrie si Drumul Sarii, este un restaurant care probabil nu atrage atentia nimanui si nici nu inspira multa incredere. 
Cei care mai viziteaza blogul meu de gatit stiu ca-mi plac mancarurile orientale, deci nu se vor mira ca am ales totusi acest restaurant ca fiind unul dintre preferatele mele.

Locul este foarte simplu amenajat, fara pretentii. Intr-un colt, un televizor merge pe un program turcesc in permanenta, insa sonorul este la un nivel acceptabil. Nu va sfatuiesc totusi sa va asezati la masa de langa usa de la intrare. In vecinatatea ei se afla o alarma care bipaie la intervale regulate si va poate deranja.

Servirea este si ea una fara pretentii: va veni sa va intrebe ce doriti sa mancati fie un turc (probabil patronul restaurantului), fie o chelnerita care va va ajuta si sa va descurcati prin meniu daca simtiti nevoia. Meniul este foarte simplu, bazat mai mult pe carne, sunt numai cateva feluri de mancare, insa va asigur ca tot ceea ce am incercat a fost gatit impecabil.


Am ales compania unui ayran in asteptarea mancarii. Un ayran simplu, asa cum puteti gasi in orice colt de Istanbul sau pe care il puteti face singuri acasa.




A sosit si mancarea:
Domatesli - kebap de oaie nepicant, asortat cu rosii coapte, bulgur, salata de varza rosie, ceapa taiata si un ardei iute copt (va recomand atentie maxima la muscatul din ardei. Nu este iute, este extrem de iute!).



Hashas - kebap de miel nepicant, asortat de asemenea cu rosii coapte, varza rosie, bulgur si ceapa, acompaniat de data asta de doi ardei iuti copti.


Mancarea a fost insotita de lipie proaspata, probabil facuta tot de ei.


Dupa terminarea mancarii, patronul va ofera un ceai (nu stiu daca e sau nu din partea casei). Va recomand sa-l acceptati daca nu este foarte tarziu. Este un ceai exceptional, foare tare, care se bea in pahare mici. De data asta nu am luat, pentru ca era foarte tarziu si voiam sa dorm in noaptea respectiva.

In alte dati am mai comandat si alte feluri de kebap, mai picante, precum si o delicioasa ciorba de linte. Niciodata nu am fost dezamagiti, pentru ca la Pinar se gateste cu adevarat bine. Pentru desert, un kadaif (kataif) sau o baclava sunt perfecte.

Daca mergeti aici nu va temeti sa mergeti la baie: totul este curat si decent.
Singura problema ar fi cu parcarea. Restaurantul nu are parcare, exista o straduta chiar langa el unde se poate parca, daca nu este deja foarte aglomerat.

Daca v-a placut ceea ce ati mancat si vreti sa faceti si acasa, cativa metri mai incolo se afla macelaria unde se prepara aceste kebapuri minunate, dar si carnati si alte bunatati turcesti. Tot aici gasiti carne vita, miel si oaie foarte proaspete si fragede, condimente turcesti, bulgur (grau zdrobit), coji uscate de vinete pentru vinete umplute, conserve cu diverse mancaruri turcesti.

Adresa restaurantului: Str. 13 septembrie nr.272, sector 5, Bucuresti
Tel: 4113001, 0723178400

25 de comentarii:

Zazuza spunea...

bravo, uite ce interesant! mi-ai facut pofta acum :))

Vania spunea...

Nataşa abia acum a descoperit blogul...

Anonim spunea...

Oh, din pacate eu nu prea sunt fan al mancarii turcesti. Mi-aduc aminte ca am fost odata la Istanbul 3 zile (in interes de serviciu) si mi-a picat prost absolut tot ce am mancat, indiferent de locatie. Si nu doar mie, ci si colegei mele. Mi s-a parut ca mancarea e prea grea si ca ti se aduc prea multe chestii la gramada pe acelasi platou, care in combinatie nu sunt tocmai o fericire pentru stomac. Dar in fine, e chestie de gusturi. :)

Anonim spunea...

Foarte bine scrisa prezentarea si utila.
Felicitari si multumiri!

Lady Io spunea...

@Zazuza
Pana la urma te voi convinge si pe tine sa gatesti turcisme :))

Lady Io spunea...

@Vania
Natasa este binevenita, sper sa primeasca laptopul.

Lady Io spunea...

@teampit
Depinde ce mananci. Eu mananc mereu acelasi lucru intr-un restaurant din Istanbul: dovlecei umpluti. Pur si simplu nu ma pot satura de ei. Imi plac si altele, este adevarat ca in general nu prea amestec prea multe.

Lady Io spunea...

@Renata
Multumesc si eu de aprecieri!

Morticia spunea...

Did someone say baclava? :D Yuuuuumy! Sar'na pentru recomandare!

Mirona spunea...

Ah, duse sunt vremurile cand puteam manca o caserola de baclava de una singura :))) Eu stiam ca bucataria turca are si niste feluri de mancare ingenioase pe baza de legume, nu-i asa? Sau e foarte axata pe carne? Oricum ar fi, as vrea sa vad Instanbulul, cred ca e un mix de culturi (ma refer la vestita lui dualitate Europa-Orient) :D

Lady Io spunea...

@Morticia
The real baclava. Si iti recomand si kataiful, este printre preferatele mele.

Lady Io spunea...

@Misaki
Da, are. Char vreau sa-mi iau zilele astea coji de vinete uscate, sa le fac umplute. Daca-mi ies, le gasesti pe blogul de gatit.
Iar Istanbulul este un oras spectaculos. Nu toata lumea apreciaza modul oriental de a fi, insa mie mi se pare fermecator.
Daca vrei vreodata sa mergi acolo si ai nevoie de tips&tricks, m-as bucura sa te ajut, am fost de trei ori pana acum.

Miss Zebra spunea...

Pinar... cred ca am nevoie de cateva sedinte acolo, de documentare. Sigur sunt absolut necesare, macar sa imi astampar un pic dorul de Istanbul.
In ce priveste Istanbulul, este un loc fermecator. Imi place amestecul de culturi, mancarea, mirosul de chebap de pe strada care se amesteca cu mirosuri dulci de baclavale si suc de rodie si multe, multe altele.

Flavius Ţerbea spunea...

Super fain si subiectul restaurante si -mai ales- cum ai descris experienta culinara din seara respectiva.
Si eu -cu mana pe inima- pot zice ca din sutele de restaurante incercate pe unde sunt acum tot un restaurant turcesc (cu specific anatolian) mi-a picat cel mai bine. Si e si amenajat cu un gust desavarsit si are si un ceai fenomenal.
Si in Istanbul se manaca foarte bine...incepanad de la vanzatorii ambulanti pana la restaurante selecte. Parerea mea.

Lady Io spunea...

@Miss Zebra
La Pinar, birjar!

Lady Io spunea...

@Flavius
Asa e, nu am reusit sa mananc prost in Istanbul, desi am intrat si in localuri din cele mai sarace, cu talas pe jos :)

laura spunea...

pe vremuri, la unul din ziarele la care lucram, era o rubrică de genul ăsta intitulată "mâncăciosul de serviciu". eu zic că ţi s-ar potrivi numele ăsta pt că şi când citeam rubrica aia îmi ploua în stomac ca acum când te-am citit pe tine :D

ps: ajunge Napolact şi la voi? nu mă aşteptam :)

Lady Io spunea...

@Laura
:D
Ajunge Napolact - din fericire, as zice.

Unknown spunea...

Cred ca ceea ce ai mancat nu era cuscus ci bulgur. Este un fel de pilaf facut din bulgur si suc de rosii. De obicei la restaurantele turcesti se serveste pilaful facut din bulgur pentru ca acesta este mai ieftin decat orezul sau cuscusul. Aici poti sa gasesti diferenta dintre bulgur si cuscus.
Pentru bulgur : http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgur
Pentru cuscus : http://en.wikipedia.org/wiki/Couscous

Lady Io spunea...

@Lale
Cred ca ai dreptate, am corectat in text. Multumesc!

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

ietete: http://wineandknives.blogspot.com/2010/03/restaurantul-pinar.html

Lady Io spunea...

@Zazuza
Cum persoana respectiva sustine ca este o simpla coincidenta, nu ma pot pronunta, cu toate ca imi lasase cu o zi inainte un comentariu pe blogul de gatit la o postare cu link catre aceasta.

alex c spunea...

mancarea turceasca este exceptionala.. poate ca sunt fan al acestui tip de mancare.. dar nu cred ca mancarea turceasca pica greu... c'mon.. trebuie sa mananci putin picant pe care il stingi cu ayran .. baclavaua este o pragitura mirifica fata de toate saraturile de la cofetarii.. recomand tuturor acest tip de mancare .. PS in general ceaiul este din partea casei si puteti incerca traditionalul ceai de mere .. beau zilnic si este un energizat mai tare decat redbull :D

Lady Io spunea...

@alex c
Ma feresc de ceaiul de mere pentru ca de cele mai multe ori este facut din prafuri colorate.

Divan.ro - Restaurant Oriental spunea...

Pana si noua ni s-a facut pofta de baclava1