luni, 22 martie 2010

Saptamana buna se cunoaste de luni dimineata...

... sau cum arata dezastrul matinal

Stii ca te asteapta ceva nasol atunci cand tramvaiul opreste undeva unde nu e nici trecere de pietoni, nici semafor, nici statie, nici intersectie. Vatmanul coboara din tramvai si apoi urca inapoi cu o mutra preocupata. Te rogi de el sa-ti dea drumul si, daca are suflet bun, il indupleci. Daca nu, poti muri sufocat in panica tipica celor care sufera de claustrofobie.

Totusi, dat peste un vatman cumsecade. Cobori si constati ca de fapt tramvaiul s-a oprit din cauza unei intersectii, in spatele unui card de tramvaie. Intersectia pare un puzzle ingenios, din care nu mai poti scoate o piesa nici cu ciocanul. Un alt tramvai din sens opus blocheaza si tramvaiele de pe cealalta linie. Semafoarele nu functioneaza (da, din cauza asta nici nu mai merge nimic), dar nu e periculos sa traversezi, nicio masina nu poate trece.

Taxiuri nu exista (sunt blocate in intersectie, bineinteles), autobuze nu (si ele, culmea, tot acolo), asa ca mergi cu constiinta omului care are de ajuns undeva la o anumita ora. Si mergi si mergi. Pe tocuri. Si uite asa, strabati 4 kilometri sperand totusi sa mai prinzi un tramvai. La un moment dat trec cateva tramvaie scapate din marea invalmaseala, dar sunt atat de pline incat nu mai intra nici macar un ac. Iar apoi nu mai trec.

Dupa 4 kilometri, 2 basici, cativa caini ocoliti cu gratie si tone de praf inghitite, ajungi cu intarziere de jumatate de ora la serviciu. Esti printre fericiti, restul sunt blocati in trafic sau mai asteapta inca un tramvai ce va sa vina...

PS Am vazut la comentariile stirii ca erau oameni care se indoiau de numarul tramvaielor blocate. Nu este exagerat, eu am ajuns la inceputul blocajului si erau cate 10-15 tramvaie de fiecare parte a intersectiei, sunt doua linii de tramvai, deci ies la numar...

19 comentarii:

ViVa el Penguin! spunea...

nu ma pot abtine sa nu remarc faptul ca, fara tocuri, poate ai fi ajuns la timp la serviciu!! :) ca si completare, in romania -si nu numai- uneori trebuie sa iti scoti din buzunar diferitele masti. De ex, cand ai lasat pe unul din bun-simt sa-ti intre in fata si al doilea incearca manevra, iti pui masca de "periculos". cand stai la ghiseu si chiar ai nevoie de formularul ala, adopti chipul de "hai tanti, saru-mana, ca si tu ai copii de varsta mea". La ultima vizita in Romania, nu ma lasau ai dracu sa intru pe banda dorita nici sa-i pici; am ajuns in dreptul unui tigan cu mercedes, am deschis portiera, i-am facut semn ca vreau sa comunic -stiti, juma zambet, juma smecherie. Apoi i-am zis, asa, smechereste, pe limba lui "hai sefu (m-a secat, da trebuia sa trec), ai masina barosana, lasa-ma sa trec si eu ca ma apuca noaptea aci!". mi-a zambit larg, ca mecena ala de la inceputul filmului Filantropica, si mi-a zis, larg, un "bine ma, treci!", asa, cu darnicie...

Lady Io spunea...

@Viva el penguin!
In mod normal nu merg pe tocuri la serviciu, a fost una din zilele alea in care am zis "de ce nu?". Dar nu cred ca mai fac prea curand greseala asta :))
Ai dreptate, Romania este o tara care ne invata sa jucam bine diverse roluri.

Morticia spunea...

Eu am vazut un blocaj de 8 tramvaie la Tineretului, toate dintr-un singur sens (l-am si filmat, insa folosind telefonul nu a iesit ceva demn de pus pe undeva), asa ca mi se pare perfect valabil numarul dat in articol. Totusi eu chiar nu inteleg cum se formeaza ambuteiajele astea si cum se poate ca intr-o zi sa fie un trafic minunat la ora X, in zona Y, iar in alta zi identica (inclusiv din punctul de vedere al conditiilor meteorologice) tot la ora X, tot in zona Y sa fie iadul de pamant :|

ViVa el Penguin! spunea...

draga M, nu nici un secret. 2 ingrediente sunt indispensabile: 1. o masa critica mica dar incapatanata de soferi care se baga in intersectie pe rosu, netinand cont de reguli (chiar si 2-4 sunt de ajuns) + 2. codul rutier tampit care in romania prevede intersectarea directiilor de mers pentru cei din sens opus care vor, fiecare, sa o faca la stanga (in alte tari nu se intersecteaza, pur si simplu trec unii pe langa altii).

ViVa el Penguin! spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Si uite-asa, conditiile grele de trafic ne saboteaza feminitatea. O sa ajungem sa purtam tocuri doar de Revelion... :)

Lady Io spunea...

@Morticia
Mie mi-a parut rau ca nu am facut poze, m-am gandit insa prea tarziu la asta.

Lady Io spunea...

@Viva el Penguin!
Si nu neaparat pe rosu, dar chiar si pe verde, daca nu ai unde sa te duci, eu zic ca-i decent sa ramai la locul tau pentru a nu bloca mai rau intersectia. Dar nu, soferul roman castiga drumul milimetru cu milimetru.

Lady Io spunea...

@teampit
Daca nu adormim epuizati de trafic :))

ViVa el Penguin! spunea...

erau haioas stirile din vara, cand din cauza blocajului unii sofri aveau timp si pentru o baie in Dambovita (nu sunt sigur ca si pentru dermatolog, dupa aceea) :) . oricum, este o arta sa te strecori prin intersectiile romanesti, oglinda a comportamentului social mai general. ar fi fain sa se joace table, sah, tintar in intersectii, de ce nu sa fie in portbagaj si un gratar, ar iesi o petrecere pe cinste :))

Lady Io spunea...

@Viva el Penguin!
Stiu si eu? Sunt in stare sa transforme unetele de gratar in sabii ninja...

Mirona spunea...

Mie mi se pare ca traficul in Bucuresti e un mister, un rebel al traficurilor: e zapada si frig, nebunie, e cald si frumos, nebunie, e sambata dimineata (da, am patit), nebunie. Poate ar trebui sa facem case de pariuri pe trafic in zona X si Y, ar fi mult mai greu de intuit rezultatul decat la meciurile de fotbal...:)))

PS. Si mie imi place sa port tocuri, desi ma ia jalea cand vad cum stric pantofii prin hartoape si cum se prafuieste orice incaltaminte de zici ca am fost in desert...

Lady Io spunea...

@Misaki
Cred ca de fapt cuvantul care se iveste cel mai des este nebunie

Sakura spunea...

http://memoriileluisakura.blogspot.com/2010/03/premiuaward.html

Lady Io spunea...

@Sakura
Multumesc! Ai un pupic pisicesc de la roscata :)

Belle de Jour spunea...

pisicile astea minunate
:))
merci de post

Lady Io spunea...

@Belle de Jour
Nu stiu cum am putut tai atata vreme fara :)

mihai brasov spunea...

Lumea din jur e asa cum ne-o facem noi. Daca in Bucuresti majoritatea prefera masinile, ca nu le plac mijloacele de transport in comun, atunci toti au de suferit. asta este !

Lady Io spunea...

@Mihai
Corect, insa nici nu esti incurajat sa o faci atata vreme cat iei tramvaiul si mergi 4 km pe jos. Deci vina este impartita.