luni, 26 aprilie 2010

Bucovina: bisericile cu pictura exterioara

Nu am prea multe comentarii pentru fotografiile de mai jos. Va pot spune doar ca aceste biserici sunt mult mai frumoase decat orice fotografie si ca nimic nu intrece senzatia de a fi acolo, langa ele. Cel putin asa a fost pentru mine.



Si intr-un final, dovada faptul ca scrijelitul numelui pe pereti spre neuitare vesnica se purta inca din epoci pe care tindem sa le consideram mult mai bune. Iata un exemplu, unele dintre scrijelituri sunt datate in secolul 19, caligrafia dovedeste de altfel ca cei care s-au iscalit traiau in alte vremuri.

9 comentarii:

ViVa el Penguin! spunea...

Se pare ca mai multi membri ai familiei Klauser aveau hobbiul scrijelitului. nu prea vad nume romanesti pe acolo. nu pot sa nu ma remarc un lucru: unele din "semnaturile" astea sunt destul de elaborate, cer ceva timp. Oare calugarii acelor vremuri erau atat de pasivi? poate nu era indicat sa atragi atentia vreunui cetatean al imperiului...

ViVa el Penguin! spunea...

new info:
-Ludwig Klauser - born 1823 in Yugoslavia, imperiul A-U. A avut un fiu numit tot Ludwig, n.1843 d. la 25 ani, in 1868. In 1869, casatorit a LKlauser (n.1823) are un fiu (Adam Klauser)cu a doua sotie -nu acelasi Adam cu cel de mai jos.

Probabili A. Klauser:

-A. Klauser (Anna?) - nasa la un botez in 1854, in orasul Siret. putin probabil.


!! -A. Klauser (Adam) - nascut in 1875 (anul mentionat pe scrijelitura). Fiu al unui alt Adam Klauser, n. 1847 d.1902, probabil fericitul tata care a dorit imortalizat anul nasterii fiului (inainte mai avusese in 1873 un fiu tot numit Adam Klauser, decedat pana la varsta de 1 an).

I love these history puzzles! :)

ViVa el Penguin! spunea...

A. Klauser -ii sunt tot din Serbia, pe atunci in imp A-U.

Oare ar fi posibil ca scrijeliturile astea sa nu fie de fapt -cel putin unele- un gest antisocial, ci din contra, autorul sa aiba intentia de a proteja pe cei "scrijeliti" intr-un loc sacru? remember, traim intr-o epoca in care mortalitea infantila era super high. Poate asta ar explica si atentia evidenta cu care sunt facute unele inscrisuri. hmmm, interesant...

ViVa el Penguin! spunea...

Un nene f revoltat de inscrisuri le-a inventariat.

Un alt inscris care apare pe biserica, "Max Klar(a) 1878", este o Max Klara n. 1839 si decedata in 1878 de Stickfluß (un termen vechi, tuse sufocanta)intr-un orasel din Moravia, actuala Cehie (cam asta vedea Klara cand se uita pe fereastra http://www.mackovice.cz/image.php?nid=2432&oid=266228) . Cel mai probabil cel care a scris este sotul indurerat, Adalbert Miksch (s-a recasatorit probabil rapid, avand un al 4-lea copil in 1879).

Lucrurile nu sunt chiar asa de simple, in concluzie. Aici ma opresc cu povestile despre inscriptiile de pe biserica. :)

Lady Io spunea...

@Viva el Penguin!
Incredibil! Ai gasit o gramada de informatii interesante. Ai niste link-uri?

Inscriptiile sunt facute uneori la inaltime foarte mare -peste doi metri, deci au avut nevoie de scari sau schele ca sa scrie.

Zazuza spunea...

incredibil zic si eu! cate secrete pe un perete!

Anonim spunea...

In Bucovina inca n-am ajuns, dar acum am pus-o pe lista de must see.

Lady Io spunea...

@Zazuza
Poate mai descoperim si altele :)

Lady Io spunea...

@teampit
Ma bucur sa contribui la lista ta :))