luni, 12 aprilie 2010

Povestea lupului cel rau sau cum sa-ti oripilezi copilul cu cele mai bune intentii

Va promiteam cateva postari despre Bucovina, insa am sa incep cu primele zile ale concediului, petrecute in zona Neamtului.

Cand eram mica, mergeam cu bunica mea la o matusa care locuia la Oradea (incantator oras, apropo, nu ezitati sa-l vizitati daca aveti ocazia). Langa casa ei se afla usa unei pivinite adanci si reci in care nu am coborat niciodata. Ca sa se asigure ca nu am de gand sa cercetez pivnita, care avea niste trepte foarte inalte si periculoase, matusa mea s-a gandit, cu cele mai bune intentii de altfel, sa ma fereasca povestindu-mi ca in pivnita isi avea salasul un lup. Nu eram un copil foarte usor de impresionat, zmeii nu ma speriau, iar balaurii nici atat. Totusi, intr-o noapte am visat ca lupul a iesit din pivnita si bate cu un pumn urias in geamurile casei care se cutremura.



Visul nu l-am uitat niciodata, dovada ca vi-l povestesc si voua astazi. Tot asa, daca avand in minte cele mai bune intentii, veti avea ideea nefericita de a va duce copilul in asa-numitul parc tematic Ion Creanga de la Humulesti, nu va indoiti ca aveti toate sansele sa provocati traume ireversibile copilului, ba chiar si voua.

De la intrare te intampina hada o vulpe impaiata, ce tine teapana intr-o labuta un peste de plastic. In fata ei, ursul pacalit de vulpe, impaiat si el, pare sa-si strige durerea cu gura larg deschisa. Nu stim daca este din cauza cozii rupte sau din cauza ca s-a uitat peste drum si s-a speriat.



Caci acolo isi are salasul cocosul impaiat, ce tine in cioc... o punguta de bijuterii contemporana, din care rasar anemic 2 lei. Roni, ca sa fim mai exacti.



In spatele scenei, nefericitii iezi din poveste, imbracati in costume populare, au ramas tepeni in urma impaierii si incearca sa se arate terifiati de lupul cel rau. Probabil ca figura acestuia nu era suficient de fioroasa, astfel incat o limba rosie artificiala a fost lipita de bot.



Nimic nu intrece totusi in uratenie pisica ce ar trebui sa se joace cu smotoceii din fata casei. Impaiata, stramba si sinistra, pisica ranjeste in cel mai oribil mod cu putinta, intepenita in timp ce vantul leagana smotoceii prin fata ei. Este o imagine atat de sinistra incat am decis sa nu o pun aici, dupa ce reactiile de pe facebook mi-au demonstrat ca o imagine poate face mai rau decat o mie de cuvinte.

Asa ca ascultati-mi sfatul: ocoliti parcul tematic Creanga de la Humulesti! Sau mergeti daca Stephen King a inceput sa vi se para prea ... soft.

24 de comentarii:

Zazuza spunea...

eu nu mai am ce sa comentez, ca mi-e rau in continuare :)). sarurile, tzatzo!

Lady Io spunea...

Le-am atasat postarii, pentru persoanele mai simtitoare :D

Zazuza spunea...

multumesc :)

coryamor spunea...

vai! cat de "atragator"! de ce n-or fi facut figurine din plastic sau din lemn, ca ar fi fost mai frumos!?!?!?ceva colorat, placut...offf

ViVa el Penguin! spunea...

vrem poza cu pisica!! :)

am nevoie de o cafea si nu mai e deschis nimic in jur, asa incat daca imaginea aia se ridica la inaltimea laudelor, it'll do the trick for me! :))

ViVa el Penguin! spunea...

mai am un comentariu firav: nu stiu ce poveste normala pentru copii poate fi aceea in care cineva (lupul) pune capetele insangerate ale unor infants (mieii) in fereastra, fapta urmata de o razbunare pe masura. pare desprinsa dintr-o poveste cu psihopati, si imi pare rau sa-l jignesc pe Creanga cu asta. Oare am fost noi prea indoctrinati cu dl Creanga, pornind de la abecedar in sus?? sincer, nu imi pare cine stie ce opera literara...

Lady Io spunea...

@coryamor
Poate li s-a parut mai veridic asa. Din punctul meu de vedere, puteau sa renunte la o asa oroare.

Lady Io spunea...

@Viva el Penguin!
Da, ai dreptate, cam sinistre povestile, cred ca le cam uitasem. Oare sunt in continuare pe primul loc la gradinita si scoala?

Poza daca vrei ti-o trimit pe mail, daca-mi dai o adresa. O poti pastra pentru inviorarea de dimineata sau pentru a rezista noptilor lungi:D

Zazuza spunea...

@ penguin: exact acelasi lucru am zis si eu - povestile oricum sunt sadice, dar nu inteleg de ce trebuia sa le ridice oamenii astia la asa proxism nebun.. uf uf... :(

Mirona spunea...

Ah, uite, procedeul asta cu impaiatul ii scapa intelegerii mele dintotdeauna! De ce trebuie sa impaiem un animal ucis la vanatoare si sa-l punem pe un suport de lemn ca sa zicem ca decoram "romaneste"? Cand aud de restaurant traditional romanesc nici vorba sa ma gandesc la mamaliguta si la sarmale, ci la animalele astea sinistre...Nici vii nu sunt atat de inspaimantatoare fata de cum sunt impaiate :(

Anonim spunea...

Acum mi-am adus aminte ca la casa lui Creanga am fost facuta pioniera, dar pe atunci nu era decat casa, nici vorba de animaloaiele astea sinistre. In rest, ti-am zis pe FB ce impresie mi-a lasat pisica... ;)

mimi spunea...

sunt sigura ca animalele au vreo 30 de ani iar muzeul le-ar inlocui daca ar avea fonduri. asta nu schimba cu nimic faptul ca sunt sinistre si nu poti sa iti duci copilul acolo. ce nonsens, avem un muzeu pentru copii care nu se poate moderniza pt ca nu are bani si care nu produce bani pentru ca e depasit si sinistru.cat cost intrarea la muzeu?

Lady Io spunea...

@Misaki
Mai sunt si oameni care au in casa asa ceva.

Lady Io spunea...

@teampit
Poate erai emotionata de onoarea de a fi pionier :D

Lady Io spunea...

@mimi
Indiferent cat sunt de vechi, nu ar fi trebuit sa exista inca de la inceput ceva atat de sinistru.
Cred ca era 1 leu sa intri in "parcul tematic". La casa lui Creanga alta taxa, sunt una langa alta, dar nu impreuna.

arcadia spunea...

Lipseste din peisaj pupaza impaiata si muma lui Creanga, mumifiata, pentru ca peisajul de groaza sa fie complet! Brrrr...
N-am vazut casa lui Creanga, sau parcul tematic dar bag de seama ca n-am pierdut mare lucru :D

Lady Io spunea...

@arcadia
Ai pierdut totusi sansa la un cosmar made in romania.

Mirona spunea...

@Lady Io: Da, cred ca sunt oameni care-si pun si-n casa animale impaiate. Totusi eu incerc sa fac diferenta intre spatiul personal al omului, unde consider ca nu ar avea loc vreun comentariu din partea mea, decat sa spun ceva negativ si inutil, mai bine nu mai spun deloc si spatiul public al restaurantului, unde pot sa spun ca nu inteleg si nici nu apreciez impaierea si sa aleg sa nu merg in acel restaurant din aceasta cauza :)

Uite o idee nastrusnica: cum n-au bani de modernizare, dar nici nu incaseaza pt ca e prea inspaimantator pentru copii, ar trebui sa schimbe targetul, sa-i puna numele de "Muzeul Groazei de la Humulesti" :))) Poate ar mai strange si ei niste fonduri cu care ar putea apoi sa faca ceva pentru copii sau sa ramana in nisa horror :))) Rasu'-plansu'...

Anonim spunea...

to Misaki: daca ministerul culturii ar lua coltii de pe mumia ursului si i-ar "transplanta" unui model life-like a lui Creanga, l-ar putea cataloga drept vampir, si s-ar umple curtea aia cu turisti asiatici in maini. :)

mai, la modul cum evolueaza lumea in prezent, peste 50 ani nepotii nostri vor considera ca acest Creanga era de fapt un traficant de specii rare (pupaza), cu oarece afiliatii teroriste (vedeti episodul cu casa Irinucai), descoperitor al white-water rafting-ului cu un secol inaintea vesticilor. Si da, povestea cat de cat bine :) .

Mirona spunea...

@Anonim: :))
Totusi, sper sa nu "dracularizeze" autoritatile care au de-a face cu turismul figurile mai importante ale culturii noastre. Cat despre asiatici, nu stiu altii cum sunt :P, dar japonezii o au pe Sadako a lor (ati vazut the Ring? atunci stiti cine e Sadako...). Desi pentru ceva legat de vampiri s-ar putea totusi sa vina pana in Romania...:)))

@Lady Io: scuze ca fac haz de necaz pe marginea parcului asta a carui stare ma intristeaza totusi.

Lady Io spunea...

@anonim

Haha, traficant de specii rare :)))

Lady Io spunea...

@Misaki
Daca nu facem haz, nici nu are rost. E singurul lucru care ne salveaza :))

Morticia spunea...

:)) Cat de sinistru! Totusi nu cred ca cei mici se prind ca acele animale au fost candva vii, deci nu cred ca raman cu vreo trauma (spre deosebire de parintii lor :P)
Cat despre Creanga si ale lui basme sinistre, propun sa nu uitam, de exemplu, de fetita cu chibrituri care moare inghetata, de Hansel si Gretel care erau pe cale sa fie papati de vrajitoarea cea rea, care pana la urma moare arsa in cuptor. Si pornind de la aceste basme oare mai e cazul sa ne ingrijoram de violenta desenelor animate? :|

Lady Io spunea...

@Morticia
Fetita cu chibrituri este a lui Andersen, care daca stau sa ma gandesc bine mai are si alte povesti triste - vezi Craiasa Zapezii.
Hansel si Gretel se iau de mana cu Scufita Rosie si cau cei trei iezi.
Noroc ca pe vremea noastra nu se puneau atatea probleme.