joi, 1 iulie 2010

Ce ne lipseste

Am citit pe strada pe un banner o afirmatie care m-a surprins prin adevarul ei:: Binele o duce rau in Romania.
De ce ne plangem? Ca a crescut TVA-ul, ca salariile au scazut, ca avem cei mai scumpi kilometri de autostrada din lume, ca nu esti in siguranta pe trotuar, ca marfa este scumpa si proasta, ca suntem pacaliti de comercianti, ca ne stricam pantofii proaspat cumparati pe strazile stricate, ca facem 2 ore pana la serviciu in inghesuiala, ca in tramvaie pute, ca semafoarele sunt defecte de luni de zile, ca ambulanta nu ajunge la pacienti, ca traficul este de cosmar, ca la circa financiara programul este pana la pranz, ca functionarii sunt scarbosi, ca vanzatoarele sunt obraznice, ca si clientii sunt turbulenti, ca misoginismul este in floare, ca mizeria infloreste la tot pasul samd.

Desigur ca exista  multiple cauze, pe cele economice si politice nici nu vreau sa le discut. Dar ce-ar fi daca am cauta o cauza comuna a tuturor acestor probleme care ne fac viata amara? Convingerea mea este ca probema noastra mare este lipsa respectului fata de celalalt.

In familie copilul este invatat sa nu fie fraier si sa nu respecte pe nimeni. Nu este de mirare ca, odata ajuns la adolescenta, isi bate mama sau isi injunghie tatal. Daca Doamne fereste are parte de o invatatoare sau un profesor care il invata regulile de bun simt, ajuns acasa este "prelucrat" de parintii sai, care ii spun ca "aia este proasta" si "da-i dracu', ca e toti niste comunisti".

Ajuns la liceu, adolescentul nostru are sansa de a gusta din numeroasele oportunitati care sa vand ca painea calda in curtea scolii: ierburi si tigari, pe care nici macar nu le mai ascunde acasa, caci parintii sai sunt cei care l-au invatat ca regulile sunt pentru prosti.

Cand termina liceul, banii parintilor il ajuta sa obtina o diploma de facultate si carnetul de sofer. Acum este un om implinit. Va face fata vietii asa cum a fost invatat: dispretuindu-i pe ceilalti, dorindu-si sa vada toate caprele vecinului moarte, isterizandu-se in magazine si ucigand oameni pe trecerea de pietoni. Dar nu-i nimic, aceasta nu este decat o frana, caci nu-i asa? cu bani cazierul ramane curat ca lacrima.

Sigur, acesta este un exemplu. Haideti sa ne uitam la paznicul unui magazin. Sta in dreptul intrarii, cu un aer magistral, uitandu-se cu dispret la clientii care trebuie sa-l ocoleasca pentru a putea intra. Sau la chelnerul care uita sa aduca desertul, dar nu uita sa-l puna pe nota de plata. Sa ne uitam la copilul dragalas care trece pe langa noi, de mana bunicutei care ii indeasa pe gat ultimii pufuleti si arunca punga pe jos. Si la sugarul pe care mama lui il plimba intr-un carucior pe care-l tine cu o mana, in timp ce cu cealalta se straduieste sa-si aprinda o tigara. Sa privim cum in jurul nostru infloreste nesimtirea, la care nimeni nu mai are reactii.

Sa ne miram deci ca guvernul anunta o majorare de TVA cu 3 zile inainte de punerea ei in practica? Ca pe forumuri si pe diverse platforme online comentariile sunt in majoritate injurioase? Sau ca respectarea regulilor limbii romane este considerata desueta sau, si mai rau, comunista?

Respectul fata de celalalt trebuie predat ca materie obligatorie la scoala, la facultate si la serviciu. Iar ignorarea lui trebuie amendata de cei din jur si de autoritati. Dar, ca sa spun o vorba ce mi-e draga tare: N-ai cu cine!

23 de comentarii:

arcadia spunea...

He he he, draga mea! Pentru o observaţie - politicoasă! - făcută unui adolescent care aruncase pachetul gol de ţigări pe trotuar, la 2 m de coşul de gunoi, era să mă aleg cu o capul spart şi fără dinţi.
Nu cred că a doua oară aş mai avea curajul să iau atitudine.
O să murim sufocaţi de nesimţire, nu mai am nădejdi în privinţa asta. :(

Lady Io spunea...

Asta e si problema mea, m-as lua de ei, dar mi-e frica.
Ce nu inteleg eu este de ce autoritatile, care se plang de lipsa de bani, nu pun amenzi usturatoare pentru gunoaie aruncate aiurea, injuraturi in trafic samd. Ar strange banii de pensii in cateva luni.

Zazuza spunea...

mda, asta e o lectie pe care austriecii au invatat-o: amenzile aduc bani la buget. dar in RO mai e mult pana cand nu o sa mai fie spaga la putere...

Anonim spunea...

Apropo de respectarea limbii romane: am aflat si eu de curand ca aceia care le fac observatie celor care nu scriu corect se numesc "grammar nazi". Mda.
Cat despre TVA, intreaga presa ii da cu "marirea preturilor cu 5%", in loc sa faca un mic calcul si sa vada ca preturile ar trebui sa creasca doar cu 4,2% daca e sa aplicam noul TVA. Si asa le dau apa la moara producatorilor, retailerilor si taranilor din piata are au auzit ca "se scumpeste, maica.
Indobitocirea e dezolanta.

Corina spunea...

Da...
Am asa o senzatie, un sentiment de "scapat de sub control", de zadarnicie, de "dus de rapa", de "END"... :(

Lady Io spunea...

@Zazuza
Exista atatea modele de succes, insa continuam cu aceasta democratie priginala, in care bunul simt este suprimat. Este domnia nesimtirii.

Lady Io spunea...

@teampit
In opinia mea, oricum presa are o mare parte din vina in privinta crizei.

Lady Io spunea...

@Corina
Pentru ca se pare ca lupta e pierduta.

Diana Alzner spunea...

Comentariul meu apare cu întârziere, fiindcă la noi internetul merge cum merge toată ţara. :)
Îţi mai scrisesem o dată, dar n-a fost să fie. În esenţă spuneam că articolul tău m-a răcorit. :)
Soluţia? Să fim noi altfel, să devenim insuliţe de bun-simţ şi politeţe, chiar dacă riscăm să se râdă de noi.

Lady Io spunea...

@Diana Alzner
Mi se pare ca bunul simt este privit si ca o piedica de a reusi in viata.

Flavius Ţerbea spunea...

Sa stii ca de multe ori folosim si noi "n-ai cu cine". Zilele astea am vazut un student "est-european"...venit sa lucreze peste vara la vreun mcdonalds de la mama lui...aruncand nosnsalant...in nici un caz in milioanele de cosuri de gunoi exsitente la tot pasul... ambalajul la ce si-o fi luat el sa rontaie.
Niste tarani!:(
De ce zici ca presa are o mare parte de vina in privinta crizei?

Lady Io spunea...

@Flavius
in cauza modului isteric in care au ajuns sa prezinte stirile in ultimii ani. Nu te loveste criza cat te loveste vestea ei, prezentata cu muzica adecvata. O determina prin faptul ca insufla un sentiment de panica, in conditiile in care panica nu face decat sa adanceasca o criza.

Flavius Ţerbea spunea...

e rau ca presa face asta pentru un pic de rating. asa e cam peste tot, din pacate. exploateaza si manipuleaza si ei ce pot. uf.

Anonim spunea...

off topic: foarte sugestiv noul header! :))

Lady Io spunea...

@Flavius
Goana dupa rating a transformat televiziunea in circ. Pacat!

Lady Io spunea...

@teampit
Ma bucur :))

Zazuza spunea...

ha! ce hainute noi si frumoase (fundalul) si sugestive (headerul)!

Lady Io spunea...

@Zazuza
Merita si el haine noi :))

Renata spunea...

@Lady Io, sunt convinsa ca totul porneste de la coruptia Sistemului de Justitie. Cine indrazneste sa dea amenzi cuiva, daca cel pedepsit nu va pati nimic, in schimb se va razbuna pe pe cel care l-a amendat?
Cei care au comis jaf umplu parlamentul, cum sa te astepti la dreptate? Ce-ti ramine de facut decit sa-ti iei ce ai si sa pleci din tara?

Lady Io spunea...

@Renata
Din pacate, inclin sa-ti dau dreptate in privinta plecatului din tara, regret ca nu am facut-o pana acum si ma gandesc uneori ca mi-a ajuns, e cazul sa o fac.

Adele spunea...

Offf, cât mă doare dreptatea pe care o ai! Înţelegi tu ce vreau să spun. Hai să-ţi dau un exemplu: eram cu Victor în părculeţul din faţa blocului. Pe o bancă, mai în spate, o doamnă gardian public, îşi omora timpul rsfoind nu ştiu ce tabele. La un moment dat, vin în parc o d-şoară şi o d-nă cu un băieţel de vreo 4-5 ani. Copilul, la nisip, ele pe bancă la ronţăit seminţe şi, evident, aruncat cojile pe jos - coşul de gunoi la un pas de ele. D-na gardian îşi vedea de ale ei. La un moment dat, împreună cu o vecină, mergem la ea să o întrebăm dacă nu ar trebui să le atragă atenţia celor două. Mai de voie, de nevoie, se duce spre cele două, dar le dă de înţeles că noi suntem "vinovate" de acţiunea ei. Ce a urmat, nu e greu de ghicit. Înjurături, ameninţări din partea celor două. Gardianul se preface că le ia datele - care se dovedesc a fi false, ulterior, bineînţeles. În fine, cele două pleacă, până la urmă iar d-na îmi spune că ea nu se mai bagă în conflicte că îi este frică şi că ar trebui să privesc în spate de acum înainte, da?

Adele spunea...

Scuze pentru repeteţia "cele două", dar... n-am avut altă rimă. :)

Lady Io spunea...

De necrezut! as spune daca n-ar fi vorba despre Romania.
Dar d-na gardian ce cauta intr-un job in care nu se descurca?
Am ajuns la nivelul la care cel pus sa faca ordine este impins de la spate sa ia atitudine si se teme pentru siguranta sa.