joi, 11 noiembrie 2010

Un film de vazut: Medalia de onoare

Am avut privilegiul de a ma fi numarat printre cei invitati ieri seara de revista Tabu la avanpremiera unui film pe buna dreptate premiat: Medalia de onoare.
Nu va lasati pacaliti de afis, Ion Iliescu joaca un rol episodic, iar filmul nu are tenta politica.

Rolul principal este jucat de Victor Rebengiuc, iar asta cred ca spune totul. Cel putin pentru mine. Personajul este simpatic, este un om bun si face prostii ca noi toti - a spus, la finalul vizionarii, Victor Rebengiuc. Si ii dau dreptate.


Intriga este oarecum simpla: un pensionar, veteran al celui de-al doilea razboi mondial, primeste o medalie de onoare pentru merite deosebite in razboi. Uimit, cauta sa afle care sunt acele merite deosebite. Asteptand raspunsul autoritatilor, gaseste in trecutul sau o fapta de presupusa vitejie pe care si-o asuma pentru a se simti indreptatit sa se bucure de aceasta medalie. Ascensiunea sa morala culmineaza cu momentul ceremoniei de la Cotroceni unde sunt invitati cei medaliati, unde profita de ocazie pentru a-i inmana lui Ion Iliescu si doua reclamatii legate de blocul in care locuieste. Declinul incepe odata cu primirea vestii ca medalia i-a fost acordata dintr-o eroare, eroare descoperita in urma intrebarilor puse chiar de el.

Departe de atmosfera sumbra a multor filme romanesti, acesta este o drama bine construita, cu bun simt si cu umor de cea mai buna calitate.

Dupa vizionare, Victor Rebengiuc si regizorul filmului, Calin Netzer, au raspuns intrebarilor venite din public. Astfel, am aflat ca Ion Iliescu nu a citit scenariul intregului film, ci doar secventa in care juca. Maine seara, cand va vedea fimul in premiera, va avea probabil o surpriza legata de numele personajelor :-)
Am avut placerea sa-l mai ascultam pe Victor Rebengiuc povestind, cu modestia si talentul pe care i le cunoastem, diverse intamplari din trecut. La final, a acordat autografe pe afisele pe care fiecare spectator le-a primit din partea organizatorilor.

Intr-un cuvant, mi-a placut. Ceea ce mi se intampla rar atunci cand este vorba despre filme romanesti. Va recomand sa mergeti si sa vedeti filmul, de maine este in cinematografe.

Niciun comentariu: