joi, 16 iulie 2009

Program artistic zilnic

Dimineata. Soarele straluceste pe cer, ma urc in tramvai somnoroasa. Gasesc un loc sa ma asez si deschid cartea.

Tramvaiul opreste in statie. Dintr-o data, o voce imbietoare: "Leucoaplast, doua pachete la un leu. Servetele parfumate, un leu pachetul. Ace de siguranta, un leu douazeci de bucati. Portofel, numai doi lei, si are si spatiu special pentru noul tip de buletin.". Vocea continua, intr-un ritm si cu o intonatie pe care le-am invatat deja. Dupa doua statii, vanzatorul de nimicuri coboara, nu inainte de a fi vandut niste ace de siguranta si un pachet de servetele.

 

O noua voce, de data asta de copil, incepe cu "Doamnedoamnecerestata" si se termina cu "Suntem cinci copii la mama, si doi au Sida, chiar acum sunt in spital. Iar mama este paralizata si tata la fel. Doi frati au cancer si altul nu mai are picior. Sora mea este bolnava grav si nu avem bani de doctorii (intre timp, numarul persoanelor bolnave din familie depaseste numarul total al persoanelor declarate initial). Va rog sa ma ajutati si pe mine, ca sunt un copil amarat!". Copilul se plimba si el printre calatori, asteptand pomana care vine sau nu. Coboara si el si se duce in statia de peste drum, sa ia tramvaiul in sens invers.

 

Lumea se adanceste in lectura ziarelor de sport si a celor de scandal. Nu prea mult, vin controlorii. Sunt aceiasi de luni de zile, deja ii recunosc. Imi cer abonamentul si il mai cer celor cativa calatori pe care ii cunosc deja, ne intalnim zilnic in tramvai. Cativa barbati bine facuti, cu muschi si burti cat toate zilele, mananca seminte scuipand pe jos si privesc impasibili. Nu cred ca au bilete sau abonament. Nici nu putem afla, caci controlorii nu-i intreaba  nimic. Unul a reusit sa prinda o pustoaica de liceu fara bilet, iar aceasta ii zambeste printre lacrimi, sperand sa-l impresioneze. Altul a gasit o doamna mai in varsta care nu a compostat corect biletul. Desi sarmana incearca sa protesteze, demonstrand ca aparatul folosit composteaza gresit, controlorul o apostrofeaza: "Nu tine astea cu noi, doamna! Daca erati corecta, vedeati ca nu s-a compostat corect si va duceati la alt aparat de taxare. Lasa ca va stim noi.". Tremurand de suparare, doamna incearca sa le vorbeasca frumos, insa nu are sanse. Scena face deliciul mancatorilor de seminte, care se uita si comenteaza intre ei prin strigate intrupte de hohote de ras.

Controlorii coboara impreuna cu cele doua victime, iar vagonul nostru se scufunda in ritmul cunoscut al rotilor de tramvai. Simt ca imi lipseste ceva. Stiu, fata care vindea Libertatea a disparut de cand cu criza. Locul ei in program nu este ocupat de nimeni.

 

Dar tramvaiul opreste in alta statie. Urmatorul, va rog, urmatorul!

20 de comentarii:

Zazuza spunea...

horror, nu alta! marti cand am fost la dentist nu ama vut masina si am luat transportul in comun. din fericire am prins liber liber - nu mi-a venit sa cred! fuuuuuiiiiiiiiii...

Anonim spunea...

Duminica m-am dus si eu la matusa-mea cu tramvaiul 32. S-a urcat imediat un vanzator ambulant si a inceput sa-si faca reclama la marfa. Cel mai tare cuvant folosit a fost "supoarte" de carti de vizita si abonamente.

Morticia spunea...

Pentru mine cea mai tare faza de genul acesta a avut loc acum vreo 7 ani cand l-am "prins" pe unul intr-un troleibuz de prin Drumul Taberei care vreo 3 statii a tot recitat din Luceafarul.

@teampit: Pai sa nu ii preferi pe aia (vezi doamne) muti de prin trenuri, restaurante etc.?

coryamor spunea...

v-am povestit de cersetorul de pe metrou, in urma cu "n" ani, care zicea "ajutati-ma pe mine ca sunt orb si nu vad bine"? vai, era mortal! am ras luni la rand de fraza asta! :) (nu v-am mai zis??? nu se poate! :) )

Morticia spunea...

@coryamor: =)) Poate credea ca nu stie toata lumea ce inseamna a fi orb si atunci s-a gandit sa dea si o definitie aproximativa :))

Lady Io spunea...

@Zazuza
Cum, si nu ai prins totusi nimic distractiv?

Lady Io spunea...

@teampit
Am inteles ca vanzatorii de nimicuri isi disputa rutele cu cutitul.

Lady Io spunea...

@Morticia
Pfui, si eu nu am reusit niciodata sa invat mai mult de trei strofe!

Lady Io spunea...

@coryamor
Nu ne-ai zis :-))
Nu-l invatase seful lui bine textul...

coryamor spunea...

da' de ce? rimeaza, nu? si daca rimeaza, iese banul!

mimi spunea...

ai reusit sa imi amintesti de drumurile cu tramvaiul 41 :)
dupa ora 10 asa era. calm, liniste, vanzatori de servetele. mai dimineata insa era moarte de om.
intr-o dimineata era chiar sa iau bataie de la o tipa nervoasa :)
imi si inchipiam cum ar fi fost sa ajung la job cu un ochi vanat si buza sparta :))
"Vai, Sabina, ce ai patit?"
"Nimic grav, am luat dimineata tramvaiul 41" :))

Lady Io spunea...

@Mimi
Din astea (inca) nu am patit, dar niciodata nu e prea tarziu.

Flavius Ţerbea spunea...

Sa nu zici ca Libertatea este afectata de criza?! Pfui, dracie, ca asta ar fi tare!

Anonim spunea...

@Lady Io: Din fericire nu am "prins" inca nicio disputa cu cutitul, deoarece merg rar cu tramvaiul, maxim de 2-3 ori pe luna si doar in weekend. Doamne ajuta!

Lady Io spunea...

@Flavius
Nu stiu daca e direct afectata. dar au mai disparut din vanzatorii volanti. Iar in tramvai sunt parca mai putini oameni care citesc Libertatea si Click decat erau in urma cu cateva luni.

Lady Io spunea...

@teampit
Am citit tot pe un blog despre o cearta cu cutite care a avut loc intr-o statie de tramvai.

Uite aici

Miss Zebra spunea...

Nici nu mai trebuie sa te duci la film, vine el gramada peste tine in tramvai sau metrou.
@Morticia: Recitatorul de Eminescu merge acum pe linia 21...

Lady Io spunea...

@Miss Zebra
Cred ca sunt mai multi, sunt recitatori in serie :-)

Dana spunea...

Mi-ai adus aminte de clipele de groaza prin care a trecut mama acum ceva ani, acuzata ca a luat un bilet compostat de pe jos. I s-a facut rau (avea tensiunea mare) si n-a dormit nopti in sir (a fost destul de neplacut pentru o persoana ca ea de-o cinste exemplara). Mi s-a intamplat si mie, am fost furioasa, dar cum nu aveam cum dovedi ca am dreptate, a trebuit sa cedez - si uite asa, nesimtirea si agresiunea vor cuceri ce a mai ramas neatins pe plaiurile mioritice. Ce sa mai zic de fauna de cersetori si hoti de buzunare, care se dilata in preajma sarbatorilor de iarna....plus discutiile stresante -ori devii politician ori doctor, daca ai un traseu mai lung....iar adolescenta=vorbit in gura mare despre toate problemele intime....halal educatie, uneori cred ca suntem toti vinovati, pare a fi un esec colectiv.

Lady Io spunea...

@Danagib
Este cu atat mai strigator la cer cu cat se intampla lucrurile astea numai persoanelor cinstite, pe fata carora se si vede ca nu sunt capabile de astfel de lucruri. In schimb, sunt oameni carora niciodata nu li se solicita biletele - din frica, desigur.