marți, 26 ianuarie 2010

Bucurestiul si incalzirea globala

De cativa ani, iernile nu mai sunt ce erau. Asa zice toata lumea. Si parca asa imi amintesc si eu. Iarna, zapda, saniuta si derdelusul, ba chiar si o vacanta de iarna prelungita din cauza viscolului - pe toate mi le amintesc. Si-mi placeau. Dar nu pot sa zic ca de cand se plange lumea ca iernile sunt prea blande am simtit vreo urma de regret pentru asta.
Si iata! In sfarsit a venit iarna! Acea iarna, cea in care viscolul ne-a rascolit, gheata ne-a trantit si gerul ne-a muscat din obraji ca niciodata. Iata ca mi-e dor si mie acum... de vremurile cand iernile erau prea blande. Pai cum sa vrei zapada intr-un oras care intra in colaps si de la o ploaie? Cum sa vrei frig intr-un oras in care transportul in comun inca nu este o alternativa?



(Multumesc, Monica, pentru filmulet!)

De exemplu, caci am si un exemplu, tramvaiele de pe linia pe care merg eu au sucombat de patru ori in ultimele doua saptamani.
Si cum o distractie nu vine niciodata singura... azi de dimineata, pe la 7.30 cred ca erau vreo 15 grade sub zero. Si vreo douazeci de oameni inghetati in statia de tramvai, misunand intr-o parte si alta in incercarea zadarnica de a se incalzi. Tramvaiele erau blocate, lucru pe care l-am aflat mult mai tarziu, cand coada de tramvaie de pe sensul celalalt a ajuns pana la noi.
Asa ca am sunat la un taxi. Taxi Total, ca sa fiu mai exacta si sa-i fac reclama pe care o merita. De raspuns mi s-a raspuns repede, dar fara buna ziua, fara nimic mi s-a indicat sa astept "cateva secunde". Au fost vreo 7... minute. Dupa care a binevoit sa-mi ia cineva comanda. Au mai trecut 5 minute. Dupa care m-a mai intrebat o data ce vreau. Ca sa-mi spuna in final ca nu a gasit masina libera.
Asteptarea asta a fost pe banii mei, pe timpul meu si pe frigul ala ingrozitor in care eu tremuram cu telefonul in mana. Dupa ce am reusit sa gasesc un taxi si am ajuns la serviciu, am cautat o adresa de mail sa le transmit urarile mele de bine celor de la Taxi Total. Numai ca nu au asa ceva, asa ca tin sa le multumesc pe aceasta cale. La fel si celor de la RATB care nu sunt in stare nici sa-si mentina reteaua in stare de functionare, nici sa gaseasca o metoda prin care sa-i anunte pe amaratii din statii ca mai au de asteptat mult si bine. La minus 15 grade!

Revenind deci la incalzirea globala, daca ea inseamna sa nu mai existe iarna in Bucuresti, n-am nimic impotriva. Este adevarat ca nu rezolva si nesimtirea, dar nu le poti avea pe toate.

PS Exista si o iarna frumoasa in Bucuresti.

12 comentarii:

Monica spunea...

in imaturitatea omului care a vazut zapada anul asta chiar si la tg mures spun ca si asta e o iarna frumoasa: http://www.youtube.com/watch?v=cmOylupOaLU&feature=player_embedded

Lady Io spunea...

Mi-a placut filmuletul, nu te superi daca-l adaug in postare?
Cred ca m-as fi bucurat de iarna in alte circumstante. De fapt, ziua de azi mi-a pus capac, am ajuns inghetata in ultimul hal la serviciu, mi-am mai revenit abia spre pranz.
Altfel, imi place sa ma dau pe gheata, imi place scartaitul cizmelor in zapada si-mi place chiar si sa dau zapada :)

monica spunea...

nu ma supar, ca nu e al meu.
cred ca e in zona Dorobantilor facut, nu?
imi aduce aminte de diminetile la ora 5 cand plecam acasa din ClubA, la vreo 19 ani, ca pe urma m-am imbatranit si era frig si zapada mare. nu mai stiu exact in ce an a fost asa.

Lady Io spunea...

Nu-mi dau seama in ce zona e facut.
Imi amintesc si eu niste ani cu zapada multa prin '95 sau '96, dar destul de vag.

Anonim spunea...

Vazand frigul si zapada din Bucuresti, ma intreb daca EXISTA incalzirea globala. La ora 7:30 dimineata in Pipera au fost -17 grade zilele astea... ceva de vis. :| Iti doresc multa caldura sufleteasca! ;)

Lady Io spunea...

@teampit
Poate gasim o noua utilitate lotusilor, de haina de iarna :))

Morticia spunea...

Eu nu ii inteleg pe astia de la companiile de taxi. Sunt unii care iti raspund, te intreaba unde esti, te pun pe "hold", te lasa sa astepti minute bune, dupa care iti fac legatura si tu auzi ca de fapt abia atunci dau "anuntul" pentru tine, care (if you're lucky) primeste raspuns in 3 secunde. Deci timpul ala de asteptare pentru ce e? Pentru comenzile ce au venit in ultimele 3 minute? Dar pauza asta de timp cum se formeaza? Nu ma prind... dar ideea e ca sunt nesimtiti. Si intr-adevar a fost oribil de frig zilele astea. Eu am vorbit la telefon 2 minute pe drum si dupa aia ma durea mana in manusa :|

Anonim spunea...

Ma intreb daca lotusii razbat prin stratul de gheata :)

Zazuza spunea...

deci toantei de la taxi care te-a intrebat ce vrei trebuia sa ii spui o pizza mare cu sunca si ciuperci si 200 de votca - pentru incalzire. iar daca nu percuta, mai am ceva de dulce ca replica la intrebarea ei... da' nu zic, ca sunt o doamna!

Lady Io spunea...

@Morticia
Cei de la Total te lasa sa auzi, deci nu te pun pe hold. Si-i auzi cum fac comenzi pentru o gramada de adrese. Dar asta nu ma incalzeste cu nimic, mai ales cand sunt afara, in frig.

Lady Io spunea...

@teampit
Sigur :), trebuie sa gandim pozitiv.

Lady Io spunea...

@Zazuza
O, eram atat de inghetata incat nici nu mai puteam reactiona. M-am pastrat pentru mai tarziu, cand planuiam deja sa le fac reclamatie.