duminică, 3 ianuarie 2010

Tentative de ecologie

Cand eram mica aveam mereu niste brazi imensi de Craciun. Imi place pastrez amintirile intacte, astfel incat in fiecare an m-am straduit sa avem un brad cat mai frumos.

Dar de cativa ani incepuse marele avertisment al ecologistilor: ucidem brazii pentru propria noastra placere. Eu, care nu sunt vegetariana din fire, mananc si animale care sunt ucise spre placerea papilelor noastre gustative. Si recunosc, prefer pantofii din piele in locul celor din plastic. Si picioarele mele la fel.
In privinta mobilei, recunosc ca prefer lemnul masiv. Iar cand merg la munte, nimeni nu ma poate dezlipi de langa soba cu lemne. Si iata deci cum, in dorinta de a ma hrani, incalta si a avea pe ce dormi si cu ce ma incalzi, diverse fiinte vii sunt ucise.

Dar bradul, ce vina are bradul in povestea asta? Il tii doua saptamani si-l arunci (daca am trai intr-o tara civilizata, l-am arunca si cu folos).
Nu am crezut balivernele celor care numeau brazii de plastic brazi ecologici. Pentru ca plasticul poate fi in multe feluri, numai ecologic nu. Nici nu vreau sa ma gandesc la fumul gros care iese din numeroarele fabrici chinezesti in care se produc aceste constructii de plastic numite brazi.

Am tot sperat intr-o solutie in care sa impac si capra si varza: sa am bradut adevarat in casa, dar sa nu moara niciun brad pentru asta. Si iata ca anul asta s-a intamplat: in sfarsit au aparut pe peste tot brazii in ghiveci. Teoria este simpla: iei bradutul in ghiveci, il tii cateva saptamani si apoi il plantezi.
Unde il plantezi daca locuiesti intr-un cartier de blocuri si nu stii pe nimeni cu curte dispus sa-ti ia bradul? Nu stiu, dar veti vedea ca asta nu a mai fost o problema.

Am umblat prin  magazine, am reusit sa gasim un bradut la un pret cat de cat rezonabil (bineinteles, intotdeauna apar dupa aia cativa oameni care au gasit in alta parte mult mai ieftin, mult mai mare si mult mai bun). L-am dus acasa fericiti, l-am cazat pe balcon si am stat linistiti. Pana a doua zi cand am mers pe balcon si ne-a izbit un miros puternic de motorina.
Ce sa facem? Bradul cu miros de motorina nu da bine la casa omului. Am observat apoi si ca ghiveciul era spart. Asa ca ne-am hotarat sa mutam bradul in alt ghiveci.

Bun, fugi la magazin si cumpara alt ghiveci, plus un sac de pamant ca ne-am dat noi seama ca avea cam putin pamant, Sa nu va imaginati ca mutarea a fost usoara. A durat cateva ore, dar finalul a fost fericit. L-am pus in casa si nu mai mirosea a motorina, probabil mirosul venea de la ghiveci.
L-am udat zilnic, nu l-am tinut la caldura si ne-am rugat de mai multi prieteni sa-l plantam in gradinile lor. Dar degeaba, caci bradul nostru ecologic s-a uscat. In ultimul hal. Ca un brad ne-ecologic. Nu i-o fi priit lipsa de motorina de la radacina.

Asa ca este ultimul an in care sunt ecologista: de la anu', brazi normali, fara pretentii, vor poposi pentru cateva saptamani in casa noastra. Si apoi se vor duce sa se integreze in natura sau sa incalzeasca vreo casa mai amarata. Gata cu ecologia de Craciun, ca ne-a costat dublu si ca bani si ca efort, pentru ca rezultatul sa fie acelasi.

11 comentarii:

Miss Zebra spunea...

Poate ar fi mai bine, daca tot vrei brad cu radacina, sa il iei din vreme de la firma de gradinarit care vinde plante adevarate.... Cred ca astia de la supermarketuri aduc pentru Craciun tot felul de stifturi. Practic, daca ai avea bonul ai putea sa faci reclamatie si il returnezi pentru ca s-a uscat!

Lady Io spunea...

@Miss Zebra
Nu cred ca mai am bonul. Iar la firma de gradinarit intrebasem anul trecut, costau peste 300 de ron, mi se pare cam mult totusi.

Morticia spunea...

La noi se pare ca tot ce se face, se face in bataie de joc si numai pentru a scoate profit.
Ai mei au luat acum cativa ani brad artificial, cand a fost nebunia aia cu brazii lasati de izbeliste in piete in ziua de Craciun. Am nimerit unul foarte aratos si singurul lucru de care imi pare rau este ca nu miroase a brad in casa. Dar oricum brazii din ultimii ani nu mi se pare ca miros, asa ca pierderea nu e prea pare si oricum mirosul de poate aduce si cu o coronita :)
Bine ar fi sa existe posibilitatea sa inchiriezi brad natural la ghiveci. Ca atunci poate ar avea si vanzatorul interesul sa nu moara in cele 10 zile cat sta la tine si nici tu nu ar trebui sa iti iei casa cu curte ca sa ai unde sa il plantezi.

Lady Io spunea...

@Morticia
Exact la asta ma gandeam si eu si am auzit ca se practica in tarile civilizate: inchiriezi bradul natural in ghiveci, il inapoiezi dupa 2 saptamani si primesti o parte din bani inapoi. Toata lumea e fericita, inclusiv bradutii.

Anonim spunea...

Aoleu, ce mai odisee. Eu nu m-am complicat cu brad, nici viu, nici de plastic, ci am cumparat cateva crengi frumoase si mi-am facut un aranjament cu globulete si beteala. Guess what? Si crengile alea miroseau a motorina de-ti mutau nasul... :|

Lady Io spunea...

@teampit
O fi noul trend in materie de brazi de Craciun, mirosul de motorina :))

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

aici nu am mustrari de constiinta: brazii vin din pepiniera speciala, cu eticheta care dovedeste asta. dupa Craciun sunt stransi si dusi la zoo, la elefanti. iupeeeeeee!

Lady Io spunea...

@Zazuza
Vezi? Despre asta vorbeam: civilizatie!

mimi spunea...

In zona in care locuiesc eu sunt foarte multe ferme de brazi. Sunt crescuti pentru a fi vanduti de Craciun, sunt foarte frumosi, ieftini si nu am avut mustrari de constiinta pentru ca atunci cand cumperi un brad sustii practic economia locala. In plus aici poti obtine un permis care sa iti permita sa tai un brad din padure. Bineinteles dintr-o anumita zona care in primavara va fi replantata cu banii platiti pt permis.
Cred ca daca ar exista putina bunavointa s-ar putea practica si la noi un business cu brazi.

Lady Io spunea...

@Mimi
Sigur, numai ca la noi scopul nu este business-ul, ci bisnit-a. Scopul este sa faci repede bani, restul nu conteaza.

Miss Zebra spunea...

Problema cu mirosul se poate rezolva: La Dalles, la Targul de craciun se vindeau la un stand cu decoratiuni de pom, spray-uri cu miros de brad!Ce vrei mai bine: Iei un brad cu miros de motorina, il dai cu spray de zapada si va mirosi a vopsea, apoi dai pe deasupra, ca sa acoperi totul, cu spray cu miros de brad. Ma mir ca nu au facut si spray cu miros de cozonac si de sarmale, pentru ca sa dai prin casa, sa miroasa a sarbtoare!