duminică, 29 mai 2011

Deosebit

Cuvantul de care ma feresc tot mai tare in ultima vreme este "deosebit". Daca aflu de pe net ca o pensiune este situata intr-o "locatie deosebita" (locatia, prin natura cuvantului impropriu folosit, este cu siguranta deosebita), precum si ca decorurile sunt "deosebite", deja incep sa caut alta pensiune, mai putin deosebita.
"Deosebit" se traduce de cele mai multe ori prin kitsch la nivel maxim si spoiala cu sclipici care ascunde mizeria si proasta calitate.
Dintr-un motiv sau altul constat ca tot mai multi dintre semenii nostri sunt in cautare de lucruri "deosebite": gresia si faianta trebuie sa fie "deosebite" - ce conteaza ca stai in aceeasi ordinara cutie de chibrituri in care stau milioane de alti oameni? Daca pe faianta avem niste modele egiptene deosebite si eventual si un brau cu chipul lui Nefertiti, garsoniera se transforma brusc in descrierea de pe site-urile de imobiliare: "garsoniera cu finisaje deosebite". Daca adaugam si un parchet albastru, asortat la faianta azurie cu desene aurii de pe holul de la intrare, succesul este garantat.
Deosebite sunt si tunsorile inegale de care beneficiaza trei sferturi dintre femeile de pe strada, dar si unghiile cu modele savante. Deosebite sunt si cele cateva sute de baruri si restaurante in care decoratorul a ingramadit niste sifoane vechi, un fier de calcat cu carbuni si ceva reproduceri dupa afise din anii '50-'60.
La fel cum deosebite se promit sejururile all inclusive oferite de agentiile de turism, magazinele de decoruri interioare pline de statui si de animal print, masinile mai scumpe decat apartamentele si vacantele in locuri exotice.

Se pare ca este cuvantul cheie si in acelasi timp dorinta multor compatrioti: sa fie diferiti, sa fie altfel, sa aiba lucruri diferite. Intr-un cuvant, sa fie deosebiti. Nu prin nivelul de cultura, nu prin cartile citite sau faptele de altruism, numai si numai prin ceea ce se vede si se cunoaste de la distanta.

Mergand un pic mai departe, vom constata ca dorinta de a fi "deosebiti" ne impiedica sa avem comunitati inchegate, orase coerente din punct de vedere arhitectonic si, in general, sentimentul de apartenenta la o comunitate si un popor.

Eu una ma retrag in coltisorul meu banal si ma feresc de tot ce e deosebit. Original, nu?


22 de comentarii:

arcadia spunea...

O, da! O, da!
Nimic nu mai e normal, banal, obişnuit în zilele noastre, totul e deosebit! Iar dacă mai adaug aici şi adjectivul "cool" pe care-l foloseşte vecina mea fie că e vorba de o rochie, de o tunsoare, de o carte, de o tufă de trandafiri, de gânguritul lui Mihnea, etc, mă retrag şi eu în celălalt colţ banal şi nu mai plec. :D

p.s. Mi-era dor de tine! :)

Lady Io spunea...

@arcadia
Cool e noul deosebit :-)
Multumesc de p.s., adevarul e ca nu stiu exact ce vreau sa fac cu blogul si cat/ daca sa-l mai tin.

Zazuza spunea...

"o locatie deosebit de deosebita" :)). cred ca poporul are o problema cu el insusi. nu-si stie rostul, locul, si nici limitele, si atunci tot incearca sa se deosebeasca prin... deosebiri.

Lady Io spunea...

@Zazuza
Exact. Fara identitate, incearca sa-si creeze una.

Teodora spunea...

Amicul meu R. a sesizat fenomenul în următoarea conversaţie.
Mă-ntâlnesc într-o zi cu el şi-mi pune clasica întrebare:
- Ce faci?
La care, într-o criză de plictiseală suprapusă cu sinceritate, n-am vrut să răspund cu banalul "Bine", ci am vrut să dau un răspuns deosebit, drept pentru care-am trântit-o că:
- Ce să fac? Nimic deosebit!
- Aoleu, dar voi numai lucruri deosebite vreţi să faceţi!? a fost replica lui, pe un ton care aducea a exasperare.

În acel brusc-apărut "voi" cred că intram mai mulţi care-l chinuiserăm în ultima vreme pe tema asta, iar eu eram picătura care nu mai încăpuse. :)

Se pare că vrând-nevrând te contaminezi.
Multă vreme (ani de zile) m-a agasat "OK"-ul, iar acum l-am adoptat, deh.
Şi multe altele asemenea...

Oricum, e cert că limba română e într-o perioadă de transformări semnificative. Repetirurile golesc cuvintele de conţinut. Şi-uite-aşa ne întoarcem la aceeaşi stare de fapt (limbă de lemn), doar că acum nu mai oglindeşte habitudini comunistice, ci... (nu ştiu cum să le spun, că-s prea deosebite :) ca să fie cuprinse într-un singur termen).

Iulia spunea...

Sa stii ca tunsorile deosebite nu sunt in voga doar la femei. Vad tot mai multi baieti tunsi deosebit, adica rasi pe ceafa si laterale si cu un ciuf carliontat in crestet. Deosebit, iti spun.

Acum serios, cred ca la noi a fi normal este considerat deopotriva periculos si plictisitor, ceva de care trebuie sa te feresti ca de foc. Iar oamenii normali simt nevoia sa se retraga fiecare in coltul lui ca sa se protejeze, in timp ce deosebitii umbla nestingheriti in libertate. Poate ar trebui sa infiintam un grup de suport, "Normalii Anonimi"...

Lady Io spunea...

@Teodora
Acum imi dau seama ca si eu mai trantesc cate un "nimic deosebit", ca sa scap de eternul "ce mai faci" si faptul ca nu am facut nimic in ultima vreme care sa merite sa fie mentionat.

Lady Io spunea...

@Iulia
Mda, stiu despre ce tunsori vorbesti. Deosebite, la fel ca si palariutele alea mici pe care le poarta unii.
Asociatia "Normalii Anonimi" e o idee buna, putem fi fondatorii ei :D

Iulia spunea...

Dar e important sa ramanemi anonimi, altfel devenim si noi niste deosebiti. :)

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

haha: traduc acum "in conditii redactionale deosebite". dar zau ca asa e in germana, nu pot eu sa zic altfel :)).

Lady Io spunea...

@Iulia
Suntem niste deosebiti de cand ne-am hotarat sa fim banali :D

Lady Io spunea...

@Zazuza
Cuvantul in sine nu e rau, problema e cand devine un fel de obsesie nationala.
Am mers sa-mi cumpar gresie acum un an si gaseam numai modele extrem de incarcate. Eu imi doream ceva foarte, foarte simplu. Misterul a fost elucidat cand am auzit o alta cumparatoare vorbind la telefon si explicandu-i interlocutorului "autam gresie si faianta. Vrem ceva mai deosebit". Evident, si importatorii de gresie si faianta aleg modele din ce in ce mai deosebite.

Miss Zebra spunea...

Ihaa, poze de familie.....

dana spunea...

Mergand un pic mai departe, vom constata ca dorinta de a fi "deosebiti" ne impiedica sa avem comunitati inchegate, orase coerente din punct de vedere arhitectonic si, in general, sentimentul de apartenenta la o comunitate si un popor.

arcadia spunea...

Să ai un Crăciun...deosebit! =))

Mioara spunea...

Fiecare cu gusturile sale stim toti ca acestea nu se discuta

Adidasi spunea...

mai publicam si noi ceva nou ? :))

De ieri De azi spunea...

Oameni, locuri, intamplari din Romania de ieri:
http://deieri-deazi.blogspot.ro/
Sper sa va placa!

Anonymous spunea...

logodnicul meu și cu mine am avut o ceartă și el mi-a spus că nu mai este interesat de relație și vrea să ne despartim și căsătoria noastră se apropie, pentru că i-am spus că s-a schimbat și nu mai face ceea ce el de obicei îmi place să mergem mână în mână în parcuri, să chemăm să mă urmăresc și orice altceva care face ca relația noastră să fie dulce. L-am rugat să mă ierte, dar era surd la apelurile mele și chiar m-am mutat din casă, m-a făcut să caut ajutor din diferite surse. Răsfoiam pe net când am văzut mărturia unei doamne care spunea că un caster de vrajă numit Dr. Ajayi a ajutat-o ​​cu problemele sale conjugale, deoarece căuta fructele pântecelui și a fost capabil să conceapă cu ajutorul vrajiului caster numit Dr. Ajayi, acum ea și soțul ei trăiesc împreună fericiți. Am contactat caseta de vrăji și am scris pe WhatsApp și i-am explicat problema mea, mi-a spus câteva lucruri de făcut pe care le-am făcut și spre surprinderea logodnicii mele John m-a sunat și mi-a cerut iertare și a spus că nu știe niciodată ce se întâmplă cu l. , totul datorită Dr. Ajayi sunt acum căsătorit și mă aștept primul meu copil. Dacă aveți o problemă de relație cu care aveți nevoie de ajutor, contactați astăzi dr. Ajayi pentru o rezolvare rapidă, la început am crezut că a fost falsificată până când am încercat și a funcționat pentru mine și știu că va funcționa și pentru dumneavoastră. Puteți ajunge la caseta de vraja prin e-mail: drajayi1990@gmail.com sau Whatsapp: +2347084887094

LILIAN NIKKY spunea...

Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte bucuroasă din viața mea datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi revin fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu mă înșela cu adevărat și căuta un divorț, dar când am dat peste e-mail pe Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recupereze fostul și ajută la remedierea relației. și face oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am căutat ajutorul, dar spre surprinderea mea, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc, pentru că Sotul meu s-a schimbat total în bine. Întotdeauna vrea să fie alături de mine și nu poate face nimic g fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet, deoarece Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. ESTE NEVOIE DE AJUTAT CÂND DOCTORUL DE CONTACT SAGURU ACUM VIA EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta. Și de asemenea este perfect în 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUITUL WOMBULUI 4 PROMOVARE Vrăji 5 PROTECȚIE VOSTRA 6 VOSTURĂ DE AFACERI 7 BUN VREI DE MUNCĂ 8 VÂNZARE DE LOTERIE ȘI CAZ DE CURTE

Anonymous spunea...

Viața poate fi complicată și crede-mă, viața a jucat o mulțime de trucuri asupra mea, nu cred niciodată în voodoo sau casting vraja, deși am citit câteva cărți despre ele. Un bărbat special numit Dr. Ajayi îmi dovedește că castingul voodoo / vraja este real și există. Ma numesc Sarah si am 45 de ani cu trei copii si un barbat iubitor ca sot. timp de 8 luni bune am fost într-o stare deprimată pentru că soțul meu s-a trezit într-o anumită dimineață și a ieșit din casă cu o parte din haine fără nicio explicație, l-am așteptat să se întoarcă acasă în acea zi, dar nu era unde să fie găsit, i a sunat și a spus că nu mai este interesat de căsătoria noastră sau de copii, acest lucru mi-a fost răcit pe piele și am fost în stare de șoc pentru că nu-mi amintesc că am avut nicio problemă, am aflat ulterior că a fost cu o altă femeie, toate discuțiile iar efortul de a-l face să se întoarcă acasă a fost un eșec, se comportă ca și când nu mă mai cunoscuse până acum. Citeam un articol pe un site web când am văzut o mărturie a unei femei care susține că doctorul Ajayi a ajutat-o ​​să-și rezolve problemele familiei și ea a renunțat la contactul său. Am ales contactul și i-am trimis un mesaj de război, dr Ajayi, i-am explicat problemele mele, a spus că nu trebuie să-mi fac griji că totul va fi bine. Am îndoieli în legătură cu asta, dar mi-am luat în minte să dau o lovitură. Mi s-au spus anumite lucruri de făcut pe care le-am făcut, știi că la 3 zile de la turnarea vraja într-o dimineață am auzit o bătaie la ușă, soțul meu stătea afară, a spus că nu știe ce face și nici nu-mi amintesc cât timp a rămas în afara casei, sunt foarte fericit să-mi revin soțul și mulțumesc merg dr. Ajayi caserul vrăjitor, de când l-am contactat, viața mea a mers fără probleme și vreau oameni acolo parcurgând starea mea anterioară pentru a avea un ajutor rapid de aceea îmi împărtășesc mărturia. Așadar, dacă traversați orice fel de dificultate în viață, contactați Dr. Ajayi prin e-mail: drajayi1990@gmail.com sau Whatsapp: +2347084887094 și vă veți bucura că ați făcut-o.

Anonymous spunea...

Cum am reușit să-mi salvez căsnicia. Sunt căsătorit, și de 35 de ani, sunt din Bruxelles. Sunt căsătorit de 8 ani cu soțul meu Kennedy, avem 2 copii. Căsnicia mea cu soțul meu a fost întotdeauna grozavă până când un terț nu a intrat totul de nicăieri. Totul a început când am început să observ apropierea dintre Kennedy și așa-zisul său secretar. Chiar mă apropiam de el în legătură cu secretarul și el spune că sunt doar prieteni. Știam că toate acestea sunt minciuni în ziua în care am văzut niște mesaje de dragoste pe telefon de la secretarul său, l-am confruntat în legătură cu asta, imediat el s-a evazat întrebându-mă ce drept trebuie să mă tem cu telefonul lui, i-am spus că voi raporta el și secretarul directorului său de companie, imediat m-a dat să mă aud când a auzit asta și a început să mă bată, copiii noștri chiar au început să plângă. În ciuda atitudinii sale, eram încă cu el, a încetat să doarmă acasă uneori, în măsura în care chiar și-a făcut pachetul din casă și a început să plece cu secretarul său, m-a abandonat cu copiii noștri. Eram în lacrimi, nu aveam pe nimeni să alerg pentru că tot ce îmi doream era ca soțul meu să se întoarcă acasă, până când m-am întâlnit cu dr. Ajayi, el mi-a spus că cauza problemelor mele a fost că o vraja rea ​​a fost aruncată soțului meu că nu erau ochii lui limpezi El mi-a spus că va arunca niște vrăji și soțul meu se va întoarce la mine și mi-a spus ce voi face. Sunt mândru să spun că nu au trecut până la șapte zile când soțul meu s-a întors acasă cerșind și atât de sobru, familia mea este din nou împreună. Mulțumesc Dr Ajayi îl puteți contacta prin numărul său Viber sau WhatsApp: +2347084887094 sau e-mail: drajayi1990@gmail.com