joi, 30 aprilie 2009

Pe strada Mantuleasa

Daca l-ati citit pe Eliade, cu siguranta numele strazii Mantuleasa nu va este strain.
Este o zona care si acum aminteste din cand in cand de Bucurestiul de altadata, dar numai in afara zilelor de lucru, atunci cand masinile raman acasa, iar traficul se reduce simtitor.
Sunt aceleasi zile in care poti vedea, precum in postarea anterioara, imagini rare in Bucuresti - copii jucandu-se.

Casele vechi, dar cochete, blocurile construite in perioada interbelica fac ca aceasta zona sa fie una preferata de iubitorii Bucurestiului pentru plimbari nostalgice.



Biserica Mantuleasa este ridicata in anul 1734 de catre jupanesele Maria si Stanca, sora si sotia jupanului Manta Cupetu - numele acestuia a dat numele bisericii, dar si intregului cartier.

Va sfatuiesc sa veniti aici si sa intrati in curtea bisericii, sa admirati pictura bisericii si sa va bucurati de atmosfera.

Putin mai departe pe strada ar fi trebuit sa gasim scoala Mantuleasa, din pacate ea fost daramata, in locul ei a ramas doar un teren umplut de gunoaiele aruncate de bucuresteni:
Later edit: intre timp, am inteles ca pe acest teren urmeaza sa se ridice o cladire cu 17 etaje. Oribil, chiar nu mai exista un dram de bun simt?





Iar trotuarul poarta si el urma trecerii timpului, care a adus din pacate si multa nesimtire si nepasare:

7 comentarii:

coryamor spunea...

pe-acolo m-am plimbat si eu, nostalgic, am tras cu ochiul si la biserica... pacat ca nu se valorifica ce e frumos si cu incarcatura sentimentala in bucuresti! mare pacat!

Lady Io spunea...

Teama mea cea mare este ca vor disparea incetul cu incetul si aceste zone in care locurile au ramas asa cum erau odinioara. S-a inceput cu demolarea scolii, cine stie ce mai urmeaza?

Anonim spunea...

Scoala Mantuleasa era un momument al Bucurestiului, care ar fi trebuit pastrat si renovat. Era a doua scoala publica infiintata in Bucuresti pe la 1848. Dar, se pare ca cei care solicita avize de demolare, la fel ca si cei care le dau, nu sunt iubitori ai orasului si nici ai istoriei acestuia. Ma intreb totusi, de ce se grabesc sa distruga, daca nu au nimic de pus in loc??? Sau, daca totusi vor cumva pe locul respectiv sa faca un monstru, frate cu uraciunea construita langa biserica Armeneasca, prefer sa nu faca nimic!

Lady Io spunea...

@Anonim, suspectez niste interese imobiliare acolo, care nu si-au gasit inca realizarea din motive de criza.

Zazuza spunea...

http://celedouamantulese.blogspot.com/
uite un link interesant, la tema. blogul este al unei foste colege de catedra, care si-a facut teza de doctorat chiar despre strada asta!

Zazuza spunea...

ps: ce zona turistica de interes ar fi putut fi strada asta! cate povesti s-ar fi putut crea! cati turisti ar fi vrut sa o viziteze!

Lady Io spunea...

Am vazut cartea, nici nu stiu de ce nu am luat-o, dar e pe lista. Mai ales ca am auzit numai lucruri bune despre ea.