miercuri, 7 octombrie 2009

In Ciclade - insula Tynos

Insula Tynos este un loc de pelerinaj binecunoscut pentru toti grecii ortodocsi ( in insule se gasesc multi greci catolici), pentru ca aici se afla o vestita icoana. Pelerinii vin din toata Grecia si urca in genunchi intreg dealul care duce pana la biserica in care este adapostita icoana.


Insula este extrem de arida, insa sate intregi se ascund in vai umbroase, care nu sunt vizibile de pe sosea. Satele pastreaza arhitectura tipica a cicladelor, casele sunt de multe ori vechi, cu inscriptii de marmura, strazile sunt inguste, iar insularii isi pun vazele cu flori pe pervazul de afara, pentru ca odata cu casa sa fie impodobit si satul. Este plin de flori si de pisici, iar localnicii saluta cu respect orice persoana intalnita in cale, inclusiv pe turisti.


Magazinul care a luat locul vechii piete de peste din capitala insulei l-a mostenit si pe Marcos, pelicanul cersetor, care mananca peste fara efort, doarme pe un scaun in magazin si mai iese din cand in cand pe strada pentru a-si dezmorti picioarele. Lumea care se intalneste cu el il saluta, caci toti il cunosc pe Marcos.


Pelicanul reflecta de altfel atitudinea relaxata a locuitorilor din insule.
In fiecare seara, cafenelele din centrul capitalei sunt pline de batranei care isi savureaza ciocolata calda, insotita de nelipsitele gogosi cu miere si scortisoara.

4 comentarii:

Zazuza spunea...

absolut delicios! si nu vorbesc despre gogosi :)!

Anonim spunea...

genial pelicanul! si peisajul e de vis. eu inca n-am ajuns in grecia, dar acum m-ai convins :)

Morticia spunea...

Ce bine suna viata pe acolo...! Genial pelicanul, intr-adevar :)

Lady Io spunea...

@all
Delicioasa, geniala si buna viata de acolo, intr-adevar.
M-as muta si maine intr-o insula greceasca daca as putea (preferabil in Ciclade, sau in Skyros, care seamana mult cu cicladele).