sâmbătă, 24 octombrie 2009

Despre fumuri, cu un pic de obida

N-am nimic cu fumatorii. Si in general cu alegerile pe care oamenii le fac in viata. Dar, nu stiu daca ati remarcat, viciul fumatului pare sa stearga din mintea posesorului sau orice idee privind respectul fata de celalalt. Stiu, nu este o regula care se aplica tuturor.

Observatiile de mai jos se aplica numai in cazul anumitor fumatori.

La unii fumatori in casa tai fumul cu cutitul. Aerisirea probabil ca nu merita, doar nu trebuie irosit atata fum pretios. O simpla sugestie ca ar trebui sa se deschida un pic geamul este intampinata cu un val de proteste: ne trage curentul! Curentul ne face rau, fumul nu.

Va imaginati cum arata o excursie in care un nefumator se trezeste nevoit sa stea inchis in masina cu cativa fumatori? Va pot spune eu: se fumeaza cu schimbul, astfel incat nici macar o secunda fumul sa nu dispara din masina.

Este cumva de la sine inteles ca un grup in care exista minim un fumator va alege un local in care se fumeaza. Pentru ca viciul trebuie cocolosit. Sanatatea nu.

Un fumator in vizita poate uita ca in apartamentul in care se afla nu se fumeaza. Sau ca exista un bebelus care ar trebui ferit de fumul de tigara. Lasa, ca fumez langa geam, se scuza el. Iar gazda, decisa sa nu-si ofenseze musafirul, se supune.

Fumatorii put. Stiu, nu este un cuvant frumos. Dar nici ei nu miros frumos. Iar cand o dragalasa si eleganta domnisoara se apropie mirosind a parfum amestecat cu tutun, bietul nefumator nu mai poate reactiona nicicum.

In cele mai multe restaurante din Bucuresti se fumeaza. Iar cele care au spatii care permit separarea intre fumatori si nefumatori, vor alege spatiul cel mai frumos pentru a-l oferi fumatorilor.

Eu ma simt ofensata de aceasta politica de incurajare a fumatului. Imaginati-va ca intr-un loc stau doua persoane: un fumator convins si un nefumator convins. Care dintre ei, urmandu-si convingerea, face ceva in detrimentul celuilalt?

Asa ca, daca sunteti fumatori, va rog sa nu considerati textul meu ca un atac contra voastra. Ganditi-va doar ca si nefumatorii merita respect.

Later edit: am gasit un text care il completeaza bine pe al meu.

13 comentarii:

Zazuza spunea...

din fericire la ora asta nu am niciun prieten fumator. a, pardon, am una - Zana - pe care insa o terorizez, pentru ca ma enerveaza la culme faptul ca fumeaza. sunt perfect de acord cu tine, fumatorii sunt de cele mai multe ori extrem de agresivi. ma uit in Pipera, de cate ori mergem acolo la sedinte, oamenii aia nu cred ca muncesc!!! din trei in trei ore, daca nu unii din ora in ora, se formeaza gasti mari in fata cladirii, inarmate cu tigari si stacane de cafea. eu, ca angajator, ori le-as taia din salariu, ori le-as prelungi programul - dar asta din urma ar fi total contraproductiv. fumatul e un obicei prost si urat mirositor.

Lady Io spunea...

Depinde cum privesti problema, ca angajator. Daca angajatul fumator are aceleasi rezultate ca si nefumatorul, nu as vedea o problema.
Insa, asa cum ziceai si tu, pe mine ma deranjeaza la unii fumatori agresivitatea si lipsa de respect fata de cei din jur.

Belle de Jour spunea...

:))
titlul m-a facut sa ma gandesc la "aere", "mutre" ...fite...asa ca am si uitat de ...fumat ca producator de fum....
:)
zi lipsita de "fumuri" si salutari lui Chiti cea mica:)

Lady Io spunea...

O seara frumoasa si tie si lui Sakura! :-)
Chiti este plecata pentru 2-3 zile in vacanta la bunici, carora li s-a facut cam dor de ea.

Anonim spunea...

Da, tigarile... un subiect care mi-e drag ca fumu-n ochi. In completare la ce ai scris tu, ma fascineaza cum fumatorii se amagesc singuri cu texte de genul "E alegerea mea daca fumez, e corpul meu, daca fac cancer e viata mea etc." (uitand ca fumatul pasiv ii imbolnaveste si pe ceilalti si omitand sa se gandeasca ca, daca fac cancer, asta afecteaza toata familia). Sau cum majoritatea fumatorilor au inevitabil o matusa care a fumat Carpati toata viata si a murit la 97 de ani de batranete, sanatoasa tun. E incredibil cat de opaci devin unii oameni la orice logica si gandire de bun-simt, din cauza nicotinei.

Lady Io spunea...

@teampit
Stiu totul despre fumatul pasiv:-)
Am stat cu un fumator 7 ani in casa. Si acum stau tot cu el, dar nu mai fumeaza. Urat obicei, de care se scapa incredibil de greu.

Morticia spunea...

Chestia asta cu alegerea unui local de fumatori daca exista cel putin un fumator in grup este atat de bine impamantenita incat mie a ajuns sa mi se para normala (desi stiu ca nu e). Cel mai urat mi se pare sa fumezi in camera cu un copil, fie ca e ruda cu tine sau nu. Dar fumatorii inraiti (aia care fumeaza demult si/sau mult) nu cred ca se gandesc daca e cazul sau nu sa isi aprinda tigara. Pentru ei e ca si cand ar mesteca o guma sau ar bea cafea. Nu se gandesc ca deranjeaza pe cineva.

Lady Io spunea...

Ba chiar, daca le spui, se arata si un pic surprinsi.

Anya spunea...

I was forgot on picture from Park Guell THANKS :)))))
I have change it
^___^

Anonim spunea...

Nefumatori, uniti-va! Frate, nu mai poate omul sa mearga intr-un club fara sa fumeze pasiv la greu. Eu sufar din cauza asta. Chiar nu putem face nimic? Nici autoritatile? Nimeni nimeni? Nici nu mai stiu cum a ramas cu legea aia care interzicea fumatul in spatiile publice... Offf...

Mirona spunea...

Buna dimineata! ^_^ E adevarat, nici macar nu ne mai dam seama ca incurajam fumatul prin faptul ca nu spunem/facem nimic impotriva lui. Eu ma feresc sa fac observatii din politete, de obicei. Daca atragi atentia unui fumator ca "micul" sau viciu iti face rau si tie, iti comunica impaciuitor ca nu va sufla fumul in directia ta, de parca asta ar fi un mare sacrificiu...Personal, nu ma astept de la un fumator sa nu fumeze in prezenta mea pentru ca, oricat de mult m-ar respecta, el este dependent de tigara. Poate "dependent" pare un cuvant prea dur, dar eu am citit o carte dedicata fumatorilor, scrisa de catre un fumator de-la-tigara-la-tigara toata viata sa si se spunea ca nicotina este un drog, mai putin spectaculos decat altele, dar tot un drog. Eu sunt de acord cu asta, desi nu am fumat decat o jumatate de tigara toata viata mea si, deci, nu pot vorbi cu autoritate despre asta ^_^

Lady Io spunea...

@mydudeness
Cu legea s-a intamplat asa: restaurantele cu suprafata mai mica de nu stiu cat trebuie sa aleaga intre fumatori si nefumatori. Si cum se pare ca fumatorii ies mai mult in oras, i-au ales pe acestia.

Lady Io spunea...

@Misaki
Problema este ca aceasta dependenta ii face sa ignore faptul ca-i deranjeaza pe cei din jur.
Ori in general eu sunt pro-libertate de gandire si actiune, atata vreme cat nimeni nu are de suferit in urma acestei libertati. Insa aceasta este o cenzura pe care ar trebui sa si-o impuna fiecare dintre noi.