joi, 1 octombrie 2009

In Ciclade - insula Andros


Cand m-am intors din vacanta, lumea mi-a spus ca sunt "putin bronzata", mirandu-se, poate, ca nu arat ca si cand as fi fost la mare, adica neagra ca taciunele. Explicatia este simpla: nu ma distrez stand cu burta la soare toata ziua, ma plictisesc groaznic. Prefer plimbarile si cunoasterea locurilor in care ma aflu.


Grecii spun ca Cicladele sunt cele mai frumoase insule. Probabil ca au si dreptate. Combinatia dintre albul caselor, albastrul usilor si arhitectura cubista farmeca pe oricine, inclusiv pe mine. Cea mai celebra insula cicladica este Santorini. Noi am preferat cateva insule mai apropiate: Andros, Tinos si Syros.


Andros este o insula bogata. Locuitorii sai au crescut viermi de matase, ceea ce a facut ca insula sa devina prospera. Tot de aici privin si cateva familii de armatori greci extrem de bogati. Acestia nu s-au multumit cu acumularea averilor, au facut ceva pentru locurile natale - astfel incat insula beneficiaza de un muzeu de arheologie foarte apreciat, dar si de alte muzee.


In zilele noastre, Andros este locul in care multi greci bogati au case de vacanta, la care vin cu feribotul in week-end, drumul durand aproximativ 2 ore de la la Rafina (in apropiere de Atena).



Pentru mine insa, Andros este locul in care gastele fac baie toata ziua in mare, plimbandu-se apoi relaxate pe plaja.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Si toate casele sunt albe cu usi albastre? Adica bogatasii nu s-au luat la intrecere sa-si vopseasca locuintele fiecare dupa cum il taie capul si au preferat sa se integreze in peisaj de dragul armoniei vizuale? Wow! P.S. Foarte tari gastele care se plimba pe maulul marii. N-am mai vazut asa ceva. :)

coryamor spunea...

arata foarte frumos... ce sa mai zic. nici nu auzisem de insulele astea (blushing)

Lady Io spunea...

@teampit
Surprinzator, chiar si casele care se construiau acum urmau acelasi model simplu. Nimeni nu isi face turnulete , nu isi inchidea balcoanele si nu isi punea usi de fier. Se pare ca grecii nu numai ca isi respecta traditiile, dar sunt si mandri de ele...

Lady Io spunea...

@coryamor
De Andros, sau de Ciclade in general? Ele apar cam in toate imaginile turistice care vand bine Grecia :-)
Andros cred ca e cunoscuta mai mult pentru greci decat pentru restul lumii. Santorini este celebra, in schimb (si preturile reflecta acelasi lucru).

Miss Zebra spunea...

Cele trei insule despre care spui, nu traiesc exclusiv din turism, ca multe alte zone ale Greciei. Aici au fost intotdeauna porturi importante (cel din Syros fiind renumit in istorie printre porturile mari ale Mediteranei) si au existat si exista si in continuare diverse activitati industriale locale. De aceea, aici poti gasi o serie de produse locale de traditie de o calitate exceptionala, cum ar fi branzeturi, produse din carne, dulciuri specifice, produse textile si ceramice. Partea de industrie textila si mestesuguri a fost dezvoltata ca urmare a preocuparii bisericii locale care a infiintat si patronat scoli de meserii la care aveau acces oricare dintre locuitori, fara a fi nevoie sa plateasca in perioada scolarizarii.

Sakura spunea...

Multumesc pentru vizita
Tu esti stapana lui Chiti
:)
Tare mai este frumoasa
Si ce a crescut!
O zi buna
:)

Lady Io spunea...

@Miss Zebra
Corect

Lady Io spunea...

@Sakura
Nu sunt convinsa ca eu sunt stapana, mai degraba ea este stapana casei :-)

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

ce frumos!

Morticia spunea...

Am vazut si eu rate si gaste in Praga pe malul Vltavei. Ma uitam ca prostu' la ele... Sunt spectaculoase intr-adevar :)

Lady Io spunea...

Am vazut multe acolo unde exista rauri si lacuri in diverse orase/ orasele, dar la mare nu prea.

Flavius Ţerbea spunea...

Io zic ca nu e urat deloc pe insulele alea! Ce "ghinionisti" sunt unii care au neamuri pe acolo...

Lady Io spunea...

Da, e cam frumos.
Despre rude... nu stiu, dar parca imi vine sa imi incep un arbore genealogic, ca stiu ca am un stramos pe-acolo.