duminică, 31 mai 2009

La cinema

Inspirata de Licurici, care se implica in salvarea cinematografului Republica din Cluj, mi-am adus aminte de ceea ce s-a intamplat in Bucuresti, dar probabil si in restul tarii.

Candva, toti eram fericiti daca la cinematograful de cartier venea un film mai bun. Lumea toata se bulucea, uneori se statea la niste cozi imense (imi aduc aminte ce succes nebun au avut filmele din seria Liceenii, la cinematograful Miorita de la mine din cartier erau cozi de sute de persoane). Sala de cinematograf era aproape in fiecare seara plina (prea multe distractii nu erau, oricum).
Imi aduc aminte ca au fost filme pe care ne duceam sa le vedem si de 5-6 ori (de exemplu, Petrecerea cu Peter Sellers). Copil fiind, in vacante mergeam si la programul de dimineata special pentru copii.

A venit Revolutia si a aparut un fenomen curios. Lumea nu s-a mai dus la cinematograful de cartier. Erau preferate cinematografele din centru - Scala, Patria, din cand in cand Studio. Cinematografele de cartier s-au luptat o vreme cu aceasta criza, apoi au inceput sa inchirieze sala pentru diverse spectacole, iar intr-un final au fost inchise.

Dar nici cinematografele din centru nu s-au simtit pentru multa vreme bine. S-au deschis mall-urile, cu salile lor mult mai bine amenajate, cu fotoliile confortabile si o calitate a sunetului si a imaginii mai buna. Lumea a migrat spre ele, iar cinematografele din centru, desi mai au clienti, nu mai au acelasi succes.

Acum eu ma intreb: ce i-a determinat pe oameni sa renunte la cinematograful de cartier in favoarea celui din centru? Filmele erau aceleasi, scaunele la fel de incomode. Cred ca aparuse un element nou, pe langa dorinta de a vedea filmul: cheful de socializare, de promenanda in centru, un pic de snobism chiar. Voi ce ziceti?

PS Daca vreti sa vedeti cum mai functioneaza un cinematograf de cartier care se incapataneaza sa existe, cititi aici. 4 telespectatori in sala... nu credeti ca este un lux mult mai mare decat a te lafai intr-un scaun de la Mall?

8 comentarii:

coryamor spunea...

diferenta e ca inainte si dupa filmul vazut la mall ingurgitezi un hamburgher si o cola :), vezi o zara, un mango, ceva, te mai vede lumea...mai o floricica de porumb... :)

Zazuza spunea...

da, mai urla un cretin, mai suna un telefon, mai rade una ca proasta, cu clabuci si tare sa o auda si rivala boita cu auriu din spate. asa, in cartier, nu are farmec, liniste si pace, pai ce, doar n-am venit la film ca sa vedem filmu', nu?!

Morticia spunea...

Si pe langa toate cele amintite mai sus de fete, poti alege dintr-o varietate de filme. Daca se termina locurile la unul poti sa te reorientezi spre altceva si pana incepe, dupa cum zicea si coryamor, te mai duci si mai papi o aripioara, un strip ceva, sa nu te emaciezi sau sa dai un milion, doua pe o bluzica impaietata, de plastic.
Eu nu prea merg la cinematograf, iar cand merg recunosc ca merg la un mall din simplul motiv ca stau la 3 minute de el. Dar nu merg mai des (de o data sau doua ori pe an) pentru ca mi se pare aberant de scump.

Anonim spunea...

Pai sa-ti zica moi care a lucrat doi ani si ceva in distributia cinematografica: toate cinema-urile de cartier sunt "de stat", mai precis ale regiei RomaniaFilm care n-a bagat niciun leut in modernizarea lor, iar angajatele de la bilete fura pe rupte. Ma crezi ca in weekenduri ne duceam in controale ca sa nu vanda acelasi bilet la mai multe spectacole si apoi sa declare incasari mici? In plus, interesul e sa se inchida salile si sa se transforme in baruri, sali de jocuri mecanice si mai stiu eu ce. Asa era acum 5 ani si ma indoiesc amarnic ca s-a schimbat ceva.

Morticia spunea...

Asta e din seria "sa vezi si sa nu crezi" :|

Anonim spunea...

Si ma crezi ca atunci cand le intrebam cate bilete au vandut si apoi ceream sa intram in sala sa numaram spectatorii, stingeau luminile mai devreme si trageau draperiile si ne interziceau sa intram "sa nu deranjam spectatorii"? Si tineau de 6 la intrare in cinematograf sa ne vada cand venim? Si acum vorbesc de angajatele de la un cinematograf mare, central, nu unul de cartier... Iar lunea cand ne transmiteau vanzarile de bilete pe weekend, plangeam cu raportul in mana... Pentru ca te costa o groaza de bani sa lansezi un film...

Monica spunea...

mie imi place cinematograful Institutului Francez dar, daca ma gandesc bine, si la Europa/Miorita imi placea sa merg, he he

Lady Io spunea...

Mda, dilema mea era de ce a renuntat lumea dupa '89 sa mearga la cinematograful de cartier ca sa mearga tot la unul de stat, in centru. care oferea exact aceleasi conditii (gustari ioc, sucuri ioc, confort ioc, varietate ioc).
Cat despre Romania Film si angajatii sai, nu ma surprinde deloc sa aflu ca o regie de stat nu are nicio intentie sa devina profitabila, pentru ca sigur exista niste spagi care trebuie luate pentru vanzarea pe nimic a unor spatii.

Monica, la Institutul Francez imi placea si mie. La Miorita/ Europa, cand eram mici, stiam ca trebuie sa ne asezam mai in spate, ca sa nu ne scuipe golanii de la balcon direct in cap. Vremuri de aur :-))