miercuri, 20 mai 2009

Omul gospodar

Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie, spune o vorba populara.
La bloc, omul gospodar este cel pe care il auzi toata ziua trebaluind. Sa spunem ca este sambata dimineata si, dupa cinci zile de trezit la 6.30, dormi un somn dulce. Dintr-o data, pe la 7 dimineata, auzi cu insistenta niste batai. Te scoli buimac si alergi la usa, crezand ca s-a intamplat ceva. Ajungi la usa si o deschizi, doar ca sa vezi ca nu e nimeni, dar bataile continua sa se auda. Abia atunci te dezmeticesti si il recunosti dupa ora si dupa ritm: este el, vecinul gospodar. Poate astazi bate cuie, poate repara un sertar sau poate incropeste o noua mobila din resturile ramase de sambata trecuta de cand a facut un blat de geam.
Si asta pentru ca omul gospodar gaseste intotdeauna o intrebuintare resturilor. Nimic nu se arunca, totul se foloseste pentru o noua incropeala.
Omul gospodar nu cunoaste odihna. Cine se scoala de dimineata departe ajunge. Iar daca se scoala sambata de dimineata, are toata ziua la dispozitie sa le reaminteasca vecinilor aceasta vorba din batrani.
Omul gospodar are si o pereche - gospodina. O recunosti dupa miros, atunci cand treci pe langa ea si te inconjoara un puternic miros de prajeala. Tot dupa miros iti dai seama si la ce ora s-a trezit. Atunci cand, deja satul de bataile repetate, te trezesti si mergi sa bei un ceai sau o cafea in bucatarie, aceasta este invadata de mirosul de ceapa prajita. Si asta pentru ca gospodina noastra stie ca nu e timp de pierdut, mancarea buna se gateste in zori. In felul acesta, restul zilei poate fi dedicat activitatilor culturale: cafeaua cu vecina, revista evenimentelor din bloc, telenovelele de dupa-amiaza.
Gospodina nu uita sa isi laude partenerul in fata vecinei: "Vai, draga, este atat de muncitor! Un om tare gospodar... Din orice avem mai incropeste ceva. Uite, de exemplu, raftul asta mic de aici. L-a facut dintr-o usa rupta pe care a gasit-o la ghena. A taiat o zi intreaga scandurile, ca erau tare groase. S-au mai ciobit, dar uite acum ce avem. Si nici nu am mai dat bani.". Vecina da din cap: "Draga, dar al meu a facut si un suport pentru flori dintr-o scandura veche si doua placi de faianta care se sparsesera in baie". Amandoua stiu ca al lor este mai gospodar decat al celeilalte.
Cred ca aveti si voi macar un vecin gospodar, nu-i asa? Este omniprezent,

12 comentarii:

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

din seria "la birou": dupa ce ne-a inundat, acuma baraie cu bormasina toata ziua. oare da gauri ca data viitoare apa sa se scurga (si) mai repede la noi?!

Lady Io spunea...

Iarta-ma, stiu ca e cam tragic, totusi m-a apucat rasul imaginandu-mi gaurile facute special pentru scurgerea apei :-)

Monica spunea...

am scapaaaaaaaaaat! nu stiam ce-mi lipseste, din august:)

Lady Io spunea...

No vezi? Uite din astea trebuie sa-ti amintesti cand ti se face dor :-)

Morticia spunea...

Da, chiar e omniprezent! In plus, eu cred ca, spre disperarea restului locatarilor, unealta preferata a tuturor acestor gospodari este bormasina si ca perioada cea mai propice de gospodarit este weekendul. Eu nu inteleg cum poti sa gasesti atatea chestii de atarnat sau de sau proptit in perete. Adica inteleg: iti pui un raft, doua, trei, cinci. Tablouri idem. Dar la un moment dat se umplu peretii. Atunci ce mai faci? Le muti pe toate 5 cm mai hacana, doar ca sa nu te plictisesti in weekend? Ma depaseste...

@Zazuza: =)) Scuze, dar si pe mine m-a pufnit rasul. Poate totusi nu va exista o "data viitoare"...

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

@Lady Io & Morticia: pai si pe mine, tocmai d-asta am si scris :))!

Anonim spunea...

Apropo de sotia gospodarului, nu doar ca gateste peshte prajit la 7 dimineata, dar lasa si usa deschisa la apartament "ca sa nu faca miros in casa" sau pentru ca "e prea cald". Imi vine sa urlu cand ies din casa spalata si parfumata si pana la parter ma imput.

Morticia spunea...

Si apropo de vecini in general, nu stiu daca ati vazut filmuletul asta, dar este foarte amuzant (cuprinde si o inundatie - special pentru Zazuza).

Lady Io spunea...

@Morticia
Haha, exact, bormasina! Si eu ma intrebam, apropo, de unul dintre gospodarii de la noi din bloc, ce poate sa mai tot gaureasca.

@Zazuza
Un pic de haz de necaz :-))

@teampit
Asa e, mi-ai amintit numa' bine pentru scrisoarea din postarea urmatoare.

Lady Io spunea...

@Morticia
Foarte tare filmuletul, am ras copios :-))

Anonim spunea...

vesti bune! postul tau a fost recomandat azi pe hotcity. aseara in interviu ti-am mentionat blogul printre cele pe care le citesc si uite promovarea :)

http://www.hotcity.ro/ce-ne-inconjoara/rubrica/blogosfera-feminina/weekend-blog-digest-22052009

Lady Io spunea...

@teampit
Iti multumesc mult!!!
Abia astept interviul tau.