joi, 21 mai 2009

Scrisoare

Dragul meu vecin, draga mea vecina,

Poate ma cunoasteti sau poate nu.
Totusi, daca va intalniti cu mine in bloc, va rog sa imi raspundeti la salut. Nu va demonstrati superioritatea strangand din dinti atunci cand va salut si uitandu-va intr-o parte. Va demonstrati proasta crestere - de parca era nevoie de o confirmare.
Va informez ca regulile cele mai elementare de bun simt cer ca cel care intra sa salute, nu sa se uite la celalalt si sa astepte sa fie salutat. Iar daca ne intalnim in bloc, nu la intrare, este de datoria barbatului sa salute, chiar daca este mai in varsta.
Ati remarcat, poate, ca folosesc pluralul in adresare. Este din politete - aceeasi cu care inteleg sa-i tratez chiar si pe cei care ma tutuie in virtutea ideii ca sunt mai tanara.

Cand ne intalnim in bloc si vedeti ca urc sau cobor pe scari nu este nevoie sa ma intrebati de ce fac asta. Este suficient sa ne salutam ca sa aratam ca suntem politicosi. Discutiile despre deciziile mele personale nu fac parte din salut.
Apropo de lift, probabil ca aveti ficatul tare atunci cand turnati o sticla de parfum peste haine sau atunci cand fumati in lift sau in bloc. Eu sunt mai sensibila, recunosc, imi vine sa vomit. Ceea ce n-ar aduce un plus prea mare de mizerie in bloc, avand in vedere mucurile de tigara, ambalajele murdare si acele de brad pe care le gasesc mereu pe scari (acele de brad, e adevarat, le gasesc doar in ianuarie, februarie sau martie, cand strangeti bradul). Poate invatam cu totii ca locul gunoiului este la cos si ca nu se crapa pamantul daca vom curata dupa ce am facut mizerie.

Apropo de mirosuri, apreciez grija cu care va aerisiti casele, umpland totusi blocul de mirosuri felurite. Nimic nu se compara cu un miros proaspat de prajeala sau cu cel de peste pe gratar. Nici cu mirosul statut, asezonat cu aroma de medicamente, pe care eu in numesc (vai!, recunosc ca e urat din partea mea), miros de batran. Nu, batranetea nu ma deranjeaza, o respect. Dar si oamenii merita respect nu numai in functie de varsta, ci si de cine sunt si ce fac. Nu imi cereti sa va respect decat daca ma respectati.

Apropo de respect. Stiti usa aceea de la lift, care scoate un zgomot foarte puternic imediat dupa ce ati parasit liftul? Noile cercetari stiintifice au demonstrat faptul ca acest zgomot poate fi diminuat cu pana la 99% daca usa este tinuta cu mana, in loc sa fie trantita. Iar gradul de respect cu care va tratati vecinii este invers proportional cu nivelul zgomotului pe care il face usa. Studii stiintifice aprofundate au demonstrat efecte similare pentru usile apartamentelor si pentru usa balconului de la ghena.

Ca tot vorbeam de ghena. Acolo aruncam gunoiul. IN ghena, nu pe langa. Stiu ca nu va pasa, dar lipirea pantofilor de scursurile gunoaielor aruncate neglijent, calcatul pe hartii si pe mucuri de tigara nu este exact ceea ce ne dorim atunci cand mergem sa aruncam gunoiul.
Nu ne dorim nici sa punem mana pe gainatii de pe capacul de la ghena, nici pe painea inmuiata pe care o puneti pe balustrada pentru porumbei. Stiu ca sunt si ei niste sufletele. Dar la fel de adevarat este ca lasa o mizerie de nedescris, pe care desi o provocati, nu va straduitit sa o strangeti.

Si apropo de sufletele. Imi plac pisicile (pe primul loc) si cainii. Nu mi-am luat insa un animal, pentru ca stiu ca nu am timp sa ma ocup de el. Ar fi o lipsa de respect fata de dvs. sa imi las cainele sa schelalaie ziua intreaga de dorul meu, rupand sufletele, dar si nervii nenorocosilor care sunt acasa. Iar cand plec la serviciu si mai calc in diverse 'urme' lasate de animalute dragalase in bloc, fiti convinsi ca aveti toate urarile mele de bine pentru grija acordata sufletelului respectiv.

Zgomotul pe care il fac cateii topiti de dorul dvs. nu se compara insa cu petrecerile cu care ne incantati din cand in cand sufletele. Cand invitati 10-20 de oameni care canta si sar in acelasi timp, ma bucur tare mult sa vad cum tresalta plafonul si se misca lampa. Ma gandesc ca este un bun antrenament pentru un eventual cutremur, o sa fiu calita si nu ma voi mai speria. Apreciez grija cu care doriti sa ma invatati noile tendinte muzicale - indferent daca este vorba despre manele sau despre Metallica, muzica pusa la maximum ma inspira. La ganduri criminale.

As mai scrie acum, dar ma gandesc sa e cam lung mesajul meu, asa ca o sa revin, probabil. Sa nu va tin din treburi.
Inainte de final haideti sa repetam impreuna: "Buna ziua!", "Buna dimineata!", "Buna seara!". Asa, bravo! Acum chiar ca inchei scrisoarea aceasta. Dar nu uitati ca voi reveni.

A dvs. vecina,
Lady Io

12 comentarii:

Morticia spunea...

Epistola asta (sau parti bune din ea oricum) ar trebui pusa ca anexa la orice contract de vanzare-cumparare a unui apartament la bloc.
Ai putea sa le faci o figura si sa o publici la avizier :P

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

da, da, iau si eu epistola pentru vecinii de la Bucuresti! Lady Io, you rule! apropo, ar merge si pe RCM epistola asta, ca tot acolo se incadreaza!

Lady Io spunea...

@Morticia
Da, as publica-o la avizier, pe bucatele, un episod pe saptamana ;-))
Insa "comitetul de bloc", care este un organism mai ceva ca parlamentul si guvernul la un loc, s-ar ocupa de distrugerea imediata. Despre comitet voi reveni, este unul dintre subiectele mele preferate.

@Zazuza
O pun si acolo.

Ma gandeam, n-ar fi misto sa o popularizam si sa apara pe la toate scarile de bloc?
Ma gandesc totusi ca este cvasi-inutil. Mi-a lasat cineva un comentariu acum ceva vreme in care-mi spunea ca oamenii nu pot fie educati, in principal pentru ca nu vor asta. Si cred ca avea dreptate.

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

asta cam asa e, dar stii tu, niciun efort nu e total in zadar. macar de generatia tanara sa se prinda ceva :D

Morticia spunea...

Eu am mari dubii legate de generatia tanara. Poate sa se prinda de aia mici de 7-8 ani, ca restul sunt "infestati". Eu cand ma uit pe strada in jurul meu ma infior. Ma sperie astia mici. :|
Astept cu interes continuarea cu comitetul!

Monica spunea...

nu spui nimic despre vecinii prea vorbareti si despre vecinii-prietenii-sectoristului, gata oricand de un raport complet cu privire la ce fac tinerii din bloc. sau ne pregatesti ceva complex??

Lady Io spunea...

@Monica
Uite, da, uitasem, dar nu-i nimic, am promis ca revin cu o noua scrisoare la un moment dat :-)

cor y amor spunea...

haha faina ideea cu scrisoarea!!!!

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

ia uiteeeeeeeeeeeeeeee: http://www.hotcity.ro/ce-ne-inconjoara/rubrica/blogosfera-feminina/weekend-blog-digest-22052009
Iupeeeeeeeeeee!

Morticia spunea...

Cat de tare :D Congrats!

Lady Io spunea...

@Zazuza
Uau, gospodarul devine faimos :-))

@Morticia
Multumesc frumos! Sunt emotionata :-)

Lady Io spunea...

@coremor
Nu cumva vreo sa o pui si la tine la bloc? :-))