vineri, 19 iunie 2009

Imobiliare

Probabil ca acesta este doar primul episod dintr-o lunga serie care se va incheia cam pe vremea cand vom renunta la ideea de a ne cumpara un apartament.

In primul rand ca in seara asta m-am grabit sa ajung acasa ca sa ne vedem cu un agent imobiliar, care trebuia sa ne arate un apartament. Iar agentul imobiliar pur si simplu nu a aparut. Nici nu a venit, nici nu a sunat. Dar intamplarea asta nu face decat sa intareasca impresia ca multi dintre acesti agenti imobiliari sunt niste nesimtiti.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti atunci cand va cautati o locuinta este ca anunturile nu sunt reale (de cele mai multe ori). Suni si apartamentul "tocmai s-a dat", dar iti recomanda agentul un alt apartament, ceva mai scump decat in anunt si intr-o zona mai proasta. Ai putea crede ca e doar o intamplare, dar cand acelasi lucru se intampla de cateva zeci de ori, dati-mi voie sa va spun ca este teapa. Te ademenesc sa suni ca sa-ti vanda ceva mai scump si mai prost. Probabil asa se fac vanzarile in Romania si sunt suficienti fraieri care musca momeala.

Apoi, descrierea apartamentului (desi, poate ar trebui scris separat despre asta) poate fi extrem de inselatoare. Intotdeauna, agentul iti spune ca este o ocazie extraordinara, ca mai are un cumparator in stand by si ar fi bine sa te grabesti. Mai ales ca incepe sa miste piata si cresc preturile. Si deja au inceput sa se dea din nou credite. Si are clienti garla.

In plus, te trateaza de parca banii pe care-i ai s-ar putea intinde ca pelteaua. Cam in ce suna vreti sa va incadrati? In X euro. Aaa, am oferta perfecta pentru dvs, 4/4 fara imbunatatiri, langa parc, suma este Z (unde Z = X + 6000 de euro). Ca vorba aia, ce conteaza o diferenta de 6000 de euro? Doar bani se gasesc pe toate drumurile.

Sa nu uitam de geografie. "Am un apartament la Favorit" inseamna pe langa Piata Moghioros (adica doua statii de autobuz mai incolo), eventual cu vedere directa catre piata.

Ei bine, in conditiile astea eu zau ca nu pricep de ce trebuie sa-i mai platesc si comision, in cazul in care reusesc sa gasesc ceva care-mi place. El este platit de vanzator sa-i gaseasca un cumparator. Eu sunt cumparatorul, m-a gasit (de fapt, eu l-am gasit pe el), sunt rezolvarea problemei lui. De ce trebuie sa-l platesc? Stiti cat este comisionul? 3% din valoarea de vanzare a locuintei. 3% plateste cumparatorul (de ce oare, nu stiu), 3% plateste vanzatorul. Adica agentul isi ia la fiecare tranzactie 6%. Nu e cam mult? Stiu ca sunt si agentii la care acest comision este negociabil, dar suma de pornire mi se pare imensa.

Mai ales ca nu te mai suna inapoi, de multe ori. Mai ales ca te trateaza de sus. Mai ales ca nu vin la intalnirile stabilite. Mai ales ca mint cu nerusinare.

Ce nu-mi explic este cum de mai au tupeul sa se poarte asa in perioada asta, cand oricum vanzarile de locuinte au stagnat si nu gasesti clienti pe toate drumurile. Pe criza asta ar trebui sa isi trateze potentialii clienti cu manusi, nu sa-si bata joc de ei.

Poate ca exista si agenti imobiliari corecti, nu zic nu. Dar eu nu i-am descoperit inca. De saptamani intregi dam numai peste mincinosi, neseriosi, neatenti la nevoile clientului.
Apropo, stiti de vreun apartament de 2 camere de vanzare in Dr. Taberei, in zona Dr Taberei 34 - Favorit - Orizont? La un pret rezonabil?
Ca daca nu, tare mi-e ca o sa platesc chirie multa vreme de acum inainte.

4 comentarii:

Radu spunea...

Aaaa, te plangi pentru un fleac de 6000 de euro... Pai stiu eu cazuri nenumarate in care marja e de 40-50.000 de euro. Si iti iei flit de la agentul fara pantofi in picioare, dar caruia 150.000 de euro i se par bani putini!
Si daca aflu de un apartament in zona, te anunt.

Lady Io spunea...

@Radu
Multumesc! Sper sa se incheie mai repede perioada asta de cautari.

Flavius Ţerbea spunea...

Da, bafta la cautare si sa nu-i mai gasesti pe toti magarii de "realtori"...Ca or fi si relativ cinstiti. Sa speram...

Lady Io spunea...

@Flavius
Multumesc! Nu m-as fi mirat sa fi fost magari acum un an, cand erau mai multi cumparatori decat vanzatori. Dar acum, in contextul actual, cand se plang ca nu mai au din ce trai, un posibil cumparator ai fi crezut ca e tratat macar cu seriozitate, daca nu cu amabilitate.